BOŠNJAČKI POLITIČARI DOBRO NAPLATILI BRIGU O GRAĐANIMA: U zemlji u kojoj je prosečna plata ispod 500 evra, oni zaradili milione!
Foto: Profimedia, AP/Majdi Mohammed, Beta/Almir Razić, Ana Paunković

bruka

BOŠNJAČKI POLITIČARI DOBRO NAPLATILI BRIGU O GRAĐANIMA: U zemlji u kojoj je prosečna plata ispod 500 evra, oni zaradili milione!

Bosna i Hercegovina -

Veliki broj političara u Bosni i Hercegovini zaradio je puno novca baveći se politikom u ovoj zemlji.

Mediji su napravili spisak predsednika probosanskih partija i njihove prethodne zarade samo od politike. Podsećanja radi, neki podaci CIN-u su nepotpuni, pa se može pretpostaviti da je ta zarada znatno veća. Lista je napravljena na osnovu vidljivih podataka koji se mogu naći na veb lokaciji Centra za istraživačko novinarstvo, piše Source.

Bakir Izetbegović, SDA

Bakir Izetbegović
foto: Youtube prtscr / BHRT

Predsednik SDA Bakir Izetbegović do sada je imao niz funkcija u politici. Od 1992. do 1994. bio je sekretar u Predsedništvu BiH, ali za taj period nema podataka.

Prvi podaci datiraju iz perioda od 2000. do 2002. godine, kada je radio u Skupštini KS. Nakon toga bio je četiri godine u Parlamentu BiH, zatim osam godina u Predsedništvu BiH, a od 2019. ponovo je u Parlamentu BiH. Izetbegović je u tom periodu samo od politike zaradio 1.091.850 KM.

Ako izračunamo da je prosečna plata u BiH 985 KM, prosječna bh. građaninu su potrebne čak 92 godine rada da bi zaradio platu koju je zaradio Izetbegović.

Fahrudin Radončić, SBB

Fahrudin Radončić
foto: BETA/ FENA/Almir Razic

Radončićev prvi angažman u politici bila je pozicija ministra sigurnosti BiH 2012. godine, iako je i ranije bio politički aktivan, ali nije imao nijednu funkciju. Nakon toga radio je u PSBiH, pa ponovo u Ministarstvu bezbednosti BiH, i kao delegat Doma naroda PSBiH.

Do sada je od politike prikupio 449.370 KM. Prosječnom građaninu BiH treba 38 godina rada da bi zaradio taj novac. Sve je to Radončić zaradio za nekih 10 godina baveći se politikom.

Željko Komšić, DF

Predsedništvo BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović, Željko Komšić
foto: Avaz.ba/M. Kadrić

I on je već duži niz godina „na budžetu“. Njegov prvi budžetski angažman bio je 2003. godine, kada je bio zamenik gradonačelnika Sarajeva.

Nakon toga bio je gradonačelnik Novog Sarajeva, a osam godina član Predsedništva BiH. Potom je napravio pauzu od Predsedništva, četiri godine, kroz Parlament BiH, a od 2018. ponovo je u Predsedništvu BiH.

Komšić je do sada, prema podacima CIN-a, od politike zaradio 972.824 KM. Obični bh. građaninu, sa prosečnom platom, treba 82 godine da zaradi taj novac. Komšić je to učinio za samo 18 godina.

Nermin Nikšić, SDP

Nikšić radi kao administrativni radnik u opštini Konjic od 1988. godine, ali za taj period nema podataka o njegovim prihodima. Od 2000. godine radio je kao poslanik u Parlamentu FBiH, a zatim je ponovo radio u opštini Konjic.

Tada je osam godina bio član parlamenta FBiH, a tri godine je bio i premijer FBiH. Ponovo je bio u Parlamentu FBiH četiri godine, a od 2018. godine radi u PSBiH.

Do sada je od politike zaradio gotovo 800.000 KM, tačnije 799.534 KM. Običnom čoveku u BiH treba 67 godina da zaradi taj novac. Nikšić je to uspio za samo 20 godina.

Dino Konaković, NiP

Na budžetu / u politici je od 2004. godine. Radio je u OV centru, u Skupštini KS, kao premijer KS, i ponovo u Skupštini KS. Od 2019. godine je u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Do sada je, prema podacima CIN-a, zaradio 261.752 KM. Prosečni bh. građaninu, sa prosečnom platom, treba 22 godine da zaradi taj novac. Konaković je to uspeo za 17 godina, kroz politiku. Naravno, i njegovi podaci o zaradama i paušalima nisu potpuni.

Kurir.rs/Crna Hronika BiH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track