PRVOG DANA IMAO SASTANKE U SARAJEVU Šmit zvanično stupio na dužnost Visokog predstavnika u BIH
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

IMENOVAN JE 27. MAJA NA OVU POZICIJU

PRVOG DANA IMAO SASTANKE U SARAJEVU Šmit zvanično stupio na dužnost Visokog predstavnika u BIH

Bosna i Hercegovina -

Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), 1. avgusta je zvanično preuzeo mandat i već prvog dana imao sastanke u Sarajevu.

Šmit se prvo sastao s gradonačelnicom Sarajeva Banjaminom Karić koja mu je poželela dobrodošlicu i uspešnu misiju u BiH, prenosi Radio slobodna Evropa.

Šmit je razgovarao i s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom.

Ambasada SAD je prenela da je Nelson rekao da mu je "bila čast da pozdravi novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH''.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Šmitov politički uspon kreće 1990. godine kada ulazi u nemački parlament, Bundestag. Kao zastupnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) je od 1990-ih bio uključen u kreiranje nemačke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Aktivno se kao zastupnik bavio i ratom u bivšoj Jugoslaviji, pa tako i u Bosni i Hercegovini, njegovim posledicama i posleratnom obnovom.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH, a potvrđuje savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Kurir.rs/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track