ŠOPING MEKE U BIH SE PRESELILE NA DRINU: Na graničnim prelazima prema Srbiji zabeležen rekordan broj zahteva za povraćaj PDV
ilustracija, Foto: Lightworks Media / Alamy / Alamy / Profimedia

mediji

ŠOPING MEKE U BIH SE PRESELILE NA DRINU: Na graničnim prelazima prema Srbiji zabeležen rekordan broj zahteva za povraćaj PDV

Bosna i Hercegovina -

U toku sedam mjeseci 2021. godine strani državljani su u BiH podneli ukupno 75.141 zahtev za povraćaj PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od tri miliona KM.

Kako portal Buka saznaje iz Uprave za indirektno oporezivanje, ukupna vrednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i izneli iz BiH iznosi 20 miliona KM (jedan evro - 2 KM).

I u ovoj 2021. godini došlo je do značajnog pada broja zahteva za povraćaj PDV-a od strane stranih državljana, prenosi portal Buka.

"Osnovni razlog je i dalje pandemija korone, zbog čega je bilo otežano putovanje i prelazak državnih granica. Manji broj dolazaka stranaca u BiH znači sigurno manji broj zahteva za povrat PDV-a odstrane stranih državljana. Takođe, kao jedan od razloga svakako se može navesti i ograničenje koje je uvela susedna Republika Hrvatska koje je snazi od početka ove 2021. godine, a to je mogućnost da se u Hrvatsku unesu samo dve kutije cigareta" rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

U toku pet meseci prošle godine godine strani državljani su podneli ukupno 301.616 zahteva za povraćaj PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 12miliona KM. Ukupna vrednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i izneli iz BiH iznosi 85 miliona KM.

Ono što je zanimljivo je da granični prelazi prema Republici Hrvatskoj koji su ranije nosili najvći broj zahteva za povraćaj PDV-a, ove godine to nisu.

Naime, u 2021. godini, a verovatno zbog lakših uslova za prelazak granica, ove je godine najveći broj zahteva overen na graničnim prelazima koji gravitiraju prema Republici Srbiji.

Strani državljani, koji ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom van carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzin, bezolovni ), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana.

U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje.

Najmanji iznos na koji se može izvršiti povraćaj poreza na dodatu vrednost u Bosni i Hercegovini je, prema Instrukciji Uprave za indirektno oporezivanje 100 KM.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track