ERDOGAN U SARAJEVU: Obišao Baščaršiju i položio cveće na grob Alije Izetbegovića
Foto: EPA / FEHIM DEMIR

erdogan u bih

ERDOGAN U SARAJEVU: Obišao Baščaršiju i položio cveće na grob Alije Izetbegovića

Bosna i Hercegovina -

Ubrzo pošto je sleteo na aerodrom u Sarajevu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je groblje na Kovačima gde je odao počast Aliji Izetbegoviću.

Kako prenosi hayat.ba, turski predsednik je u društvu domaćina položio cveće na mezar prvog predsednika Bosne i Hercegovine, oca aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U pratnji Erdogana bila je njegova supruga Emine Erdogan, predstavnici delegacije Turske, Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogana su na Kovačima dočekali član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i reisu-l-ulem Husein Kavazović.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i rekao je da mu je pred smrt Alija Izetbegović ostavio u amanet Bosnu, podsećaju mediji

Navodno, kako je tada Erdogan rekao novinarima, Izerbegović mu je rekao: "Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

Nakon kraćeg zadržavanja na Kovačima Erdogan je prošetao Baščaršijom u Sarajevu, u pratnji svojih saradnika i članova obezbeđenja.

Sarajevski mediji preneli su da je veliki broj građana izašao na ulice da pozdravi turskog predsednika.

Erdogan je prošetao od šehidskog groblja na Kovačima, gde je odao poštu Aliji Izetbegoviću, do Baščaršijske džamije.

Erdogana su na Kovačima dočekali član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Posetio je i zgradu Rijaseta Islamske zajednice, koja je u izgradnji, a planirano je da poseti i Gazi Husrev-begovu medresu.

U večernjim časovima Erdogan će se sastati sa članovima Predsedništva BiH, sa kojima će razgovarati o ekonomskoj saradnji dve zemlje, kao i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, poput gradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Turski predsednik biće kum i na verskom i na građanskom venčanju Jasmine Izetbegović, ćerke lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track