ČLAN TITOVOG KARTELA IZ SARAJEVA KOJI JE PAO SA 900 KG KOKAINA NESTAO IZ PERUA! MEDIJI: Smail Šikalo pobegao i vratio se u BiH!
Foto: Youtube prtscr / Policija Perua, Youtube prtscr / Soltv Canal

utekao vlastima

ČLAN TITOVOG KARTELA IZ SARAJEVA KOJI JE PAO SA 900 KG KOKAINA NESTAO IZ PERUA! MEDIJI: Smail Šikalo pobegao i vratio se u BiH!

Bosna i Hercegovina -

Smail Šikalo, član narko kartela Tito i Dino, koji je u Peruu pao sa 900 kilograma kokaina, vratio se u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Istraga.ba.

"On je na teritoriju Bosne i Hercegovine ušao 25. juna ove godine”, kazao je izvor portala iz policijskih struktura. U Graničnoj policiji BiH, zbog zaštite ličnih podataka, nisu mogli da potvrde da je Šikalo ušao u BiH.

“U vezi sa Vašim zahtevom o prelasku državne granice osobe Š.S., obaveštavam Vas da radi zaštite ličnih podataka ne možemo dati informaciju o prelasku granice navedene osobe, ali ono što Vam mogu reći je da, do ovog trenutka (od perioda koji navodite da je osoba navodno ušla u BiH) za istim nije bila raspisana potraga”, kazala je za Istraga.ba Franka Vican, službenica za odnose s javnošću u Graničnoj policiji BiH.

Krajem januara ove godine, Šikalo je, uz mere zabrane, pušten iz zatvora u Peruu što je izazvalo skandal u toj zemlji. Naime, 15. jaunuara ove godine sudija Luis Perez Leon iz La Libertada odlučio je da izmeni odluku o određivanju pritvora te da Šikala pusti na slobodu. Tom prilikom mu je izrečena i mera zabrane napuštanja države. Zbog sumnje na korupciju, Kancelarija za kontrolu prekršaja (OCMA) sprovela je internu istragu te je 28. januara saopšteno da su “utvrđene nepravilnosti u presudi sudije Luisa Alejandra Pereza Leona”.

Peruanski list El Comercio objavio je tada da je sudija suspendovan na šest meseci. Šefica OCMA -e, Mariem De La Rosa Bedrinana, saopštila je da je nakon ocene sudskog spisa došla do zaključka da je sudija Perez u januaru ove godine doneo kontradiktornu i nepravilnu odluku.

Policajac koji je vodio istragu u tom predmetu kazao je tada za peruanske medije da je sudiju Pereza Lenona trebalo otpustiti jer je upropastio rad njegove jedinice Orion koja je tri godine pratila i nadzirala Smaila Šikala.

Otkako je Šikalo sredinom januara napusto zatvor, u toj mu se državi gubi svaki trag. Advokat Smaila Šikala obavezao se da će dati sudu adresu na kojoj će osumnjičeni boraviti. Međutim, ta adresa nije data.

“Tražili smo ga ispod svakog kamena, ali ga nema. Mora da je van države”, kazao je krajem januara policijski izvor iz Perua.

I bio je u pravu. Smail Šikalo od kraja juna nalazi se u Bosni i Hercegovini, tvrdi portal. On je 7. januara 2019. godine uhapšen u Peruu u gradu Trujiljo kada je tamošnja policija zaplenila 800 paketa kokaina hidrohlorida.

Osim Šikala, uhapšen je i jedan državljanin Perua. Paketi kokaina nosili su oznaku BH, a pošiljka je morskim putem trebalo da bude prebačena do Evrope, odnosno Holandije.

Nedugo nakon toga policija je uhapsila još tri osobe koje su bile povezane sa Šikalom te je zaplenjeno dodatnih 400 kilograma kokaina, dok je Flavio Abanto u čijoj je kući živio Šikalo pobegao policiji. Tada je saopšteno da je ova grupa u Evropu nameravala da prebaci ukupno 1,3 tone kokaina.

kokain, kokain BiH, Peru
foto: Youtube prtscr / Soltv Canal

Dve godine pre bh. državljanina Šikala, u Peruu je uhapšen njegov komšija i poznanik iz Sarajeva David Cufaj. On je nameravao, kakko navodi portal, skoro dve tone kokaina prebaciti u Evropu.

U januaru 2020. godine osuđen je na 17 godina zatvora. U presudi je navedeno da je kokain nameravao da prebaci za osobu po nadimku “Tito” koja je finansijer krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tito je, podsećaju, nadimak Edina Gačanina, Sarajlije koji je godinama živeo u Holandiji gde je stvorio moćni kartel poznat kao Tito i Dino. Gačanin je poslednih godina živeo u Dubaiju gde mu je blizak saradnik bio i šef italijanske Kamore Rafaele Imperijale koji je uhapšen početkom avgusta u tom gradu.

Prema informacijama Istrage, Gačanin je ovog leta veći deo svojih pratilaca vratio u Bosnu i Hercegovinu. U pitanju su, uglavnom, bivši pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije koji su ga pratili kada je u septembru 2016. godine boravio u Sarajevu. Tako danas veći deo bh. saradnika Edina Gačanina Tita slobodno živi u Sarajevu.

Kurir.rs / Istraga.ba, Foto: Youtube prtscr / Policija Perua, Soltv Canal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track