Najnovije vesti

MILORAD DODIK: Sve vodi ka raspadu, u Bosni je poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru
Foto: Youtube prtscr / RTRS

odgovorio izetbegoviću

MILORAD DODIK: Sve vodi ka raspadu, u Bosni je poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je u BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod i njegovi politički predstavnici ne razumeju da drugi u Bosni i Hercegovini ne vide ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susede kao oni, niti razumeju da pravo na BiH imaju svi jednako.

"Sprovođenje politike žrtve, po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umesto tebe, je politička infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari nikako da izađu", ocenio je Dodik.

Na pitanje da prokometariše izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lepe reči, ali da očekuje da se prestane sa, kako je rekao, progonom branilaca, Dodik je poručio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je Republika Srpska zahvalna Srbiji na svemu, posebno na vakcinama koje su nesebično delili sa svima nama kada su i građanima Srbije bile potrebne.

"Zašto Izetbegović tada nije rekao Vučiću i Srbiji ne trebaju nam vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz FBiH išlo na vakcinaciju u Srbiju? Zašto Izetbegović svom narodu nije obezbedio vakcine, a na primer u sred pandemije, preko (Bisere) Turkovićeve, obezbedio je urme zbog kojih se cela FBiH i danas podsmeva? To su pitanja za Izetbevovića, sve drugo je demagogija", istakao je Dodik.

On je naglasio da pominjanjem navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom koja poslednjih desetak dana dobija na intenzitetu - od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.

Govoreći o državljaninu BiH koji je uhapšen na granici sa Srbijom zbog sumnje da je počinio ratni zločin, Dodik je naveo da je on branilac samo u očima Bošnjaka, a da je za Republiku Srbiju on isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom i postavio pitanje kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom.

"Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije. Čak i da je čistih ruku ne može poručivati da je reč o braniocu, jer je on takav samo u očima Bošnjaka. Za Republiku Srbiju on je isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom, i kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom", rekao je Milorad Dodik.

On je dodao da Izetbegović, koji je navikao da diriguje pravosuđu u BiH, pokušava da spočitava Vučiću ono što sam radi, ne računajući da postoje zemlje u kojima je pravosuđe nezavisno.

"Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u poslednje vreme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih suseda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore - ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije", zaključio je Dodik.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili su 12. septembra na Granicnom prelazu Uvac državljanina BiH E. V. (56), za kojim je bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kurir.rs/Srna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track