Najnovije vesti

DODIK NAJAVIO: Posebna sednica Skupštine RS 26. oktobra, o novom odnosno starom ustavnom sistemu!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

vraćanje ustavnih ovlašćenja

DODIK NAJAVIO: Posebna sednica Skupštine RS 26. oktobra, o novom odnosno starom ustavnom sistemu!

Bosna i Hercegovina
08:34h

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude održana 26. oktobra, do kada će biti pripremljeni svi zakoni koji definišu poništavanje saglasnosti RS na formiranje zajedničkih institucija BiH, čije postojanje nije bilo definisano Dejtonskim sporazumom.

"Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će doneti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je naglasio da će Republika Srpska "vratiti svoja ovlašćenja koja joj po Ustavu pripadaju".

"Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se rešimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sva priča je o tome, a ono što je u međuvremenu rađeno je "neuspeli eksperiment".

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može da predloži sve što želi, ali i sam zna da od toga nema ništa.

"Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, naprimer zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može da računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga", kazao je on.

Dodik je ocenio da Republika Srpska ima pravo na svoju vojsku, dodavši da srpski predstavnici neće učestvovati u radu zajedničkih institucija koje nisu ustavne.

"Da li ćemo zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo", kazao je on.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja