PATRIJARH PORFIRIJE U ISTOČNOM SARAJEVU: Za mene je dar susret sa pravoslavnim Srbima u BiH, ali i ljudima druge vere i nacije!
Foto: Youtube prtscr / TV Hram

posetio i jahorinu

PATRIJARH PORFIRIJE U ISTOČNOM SARAJEVU: Za mene je dar susret sa pravoslavnim Srbima u BiH, ali i ljudima druge vere i nacije!

Bosna i Hercegovina -

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da su za njega dar susreti sa pravoslavnim vernicima, Srbima na prostoru BiH, ali isto tako i sa ostalim ljudima, koji pripadaju drugim verama i narodima.

Porfirije je ocenio da "utisci o nekome ili nečemu, bez realnog ličnog susreta, u najmanju ruku mogu da dovedu do pogrešnih zaključaka o nekome koga nismo upoznali, a često mogu da odvedu na pogrešne puteve kada se govori o medjusobnim odnosima".

Srpski patrijarh je podsetio da je on poreklom iz ovih krajeva (roditelji su mu poreklom iz Dervente), istučući da mnogo puta izrekao kakav je njegov odnos i doživljaj prema Republici Srpskoj i ljudima koji tu žive.

Dodao je da je "malo prostora na kojima žive pravoslavni Srbi, a da su toliko organski, neraskidivo duboko povezani sa svojom duhovnošću i svojom verom", kao što je to slučaj sa Srbima u Republici Srpskoj i BiH.

Porfirije je ocenio da život u RS i BiH nije nimalo lak, "ni u materijalnom smislu, ni u smislu traganja za sobom, a da ništa manje nije komplikovan ni kada je reč o međuljudskim odnosima između različitih naroda".

"Važno je da bez obzira na spoljašnje okolnosti budete ono što jeste i da idete putem koji je odavno zacrtan i zapisan u naše duhovno biće", kazao je on.

Dodao je da "stavljajući po strani zajedničko i lično, treba učiniti sve kako bi bili ono što se zove narod srpski pravoslavni".

Porfirije je još kazao da "ni pojedinac ni kao narod ne može reći drugom pojedincu i drugoj zajednici da nisu potrebni, te dodao da onog trenutka kada neko kaže da može sam, da je tada degradirao svoje potencijale".

"Svi smo potrebni jedni drugima", istakao je on.

Iz Istočnog Sarajeva, gde se sastao sa zvaničnicima tog grada, srpski patrijarh je otišao na Jahorinu, gde ga je dočekao srpski član Predsedništva BiH Srpske Milorad Dodik.

Sa patrijarhom Porfirijem na Jahorinu su stigli i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, crnogorsko-primorski Joanikije, kao i epsikop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Patrijarh i mitropoliti su posetili crkvu u izgradnji na platou Poljice na Jahorini.

Porfirije je juče stigao u Sarajevo, u posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, u čast 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizotoma.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track