03:59

VUKOIČIĆ O PREGOVORIMA: Političari iz opozicije trče u strane ambasade, nije normalno da se tamo razgovara o Srbiji

OTVORENE KARTE

RAT NIJE OPCIJA! Normalno je da Dodik ne ide na razgovore u strane ambasade kao što radi SRPSKA OPOZICIJA: Vukoičić o pregovorima

Bosna i Hercegovina -

Svi su saglasni da rata neće biti i to je najvažnija poruka koju šaljemo, istakao je specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nakon odvojenih razgovora sa članovima predsedništva Bosne i Hercegovine.

- Naravno da nije bilo opcije. To je nešto što se plasira iz političkih krugova u Sarajevu. Ono što govori Milorad Dodik jeste pozicija Republike Srpske. Ono što žele Srbi u Republici Srpskoj i ono što želi Milorad Dodik jeste da se srpski entitet poštuje, kao što se poštuje i federacija. Znači, da političko Sarajevo i politički zapad prihvate jednom zauvek činjenicu da je Republika Srpska ravnopravan entitet u okviru BiH, da je međunarodno priznata na Dejtonskoj mirovnoj konferenciji, i da niko nema pravo da joj nameće odluke koje njeni građani i političko vođstvo ne žele, niti da joj više oduzima nadležnosti kao što se nekada dešavalo u potpunosti protivpravno nasiljem nekadašnjih visokih predstavnika poput Kristijana Švarc-Šilinga. Oni su neutemeljeno i bez ikakvih pravnih osnova Republici Srpskoj oduzeli više od osamdeset nadležnosti. Tačno osamdeset i tri, koje su bile predviđene mirovnim Dejtonskim sporazumom - navela je Jelena Vukoičić iz Instituta za političke studije za Kurir televiziju.

foto: Dodik

Kako je objasnila, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govori da Republika Srpska više neće dozvoliti pravno nasilje.

O susretu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Dodika naglasila je da je dobro razgovarati zbog različitosti stavova.

- Kada je u pitanju Turska i uopšte Erdogan, mislim da su njegove izjave vezane za BiH namenjene jednom delu njegovog biračkog tela. Ne zaboravimo da u Turskoj živi veliki broj građana poreklom iz BiH. On želi njihove glasove. Ali, naravno da ima određeni uticaj u BiH.

Dodik takođe nije želeo da ide u Američku ambasadu da razgovara sa Eskobarom, već je želeo razgovor u njegovoj kancelariji.

Jelena Vukoičić
foto: Kurir televizija

- To je nešto što bi trebalo da bude prirodno i normalno. Nažalost, mi smo i ovde u Srbiji zbog nekih naših političara iz opozicije koji često trče u strane ambasade to prihvatili kao nešto što je uobičajeno i normalno, ali nije. Mi možemo da razgovaramo sa stranim ambasadorima i zvaničnicima, što moramo i radimo. Ali, uvek treba uvažiti činjenicu da se razgovara o suverenoj državi i da ta suverena država ima svoje institucije gde strani zvaničnik treba da dođe - istakla je Vukoičić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:03

RAJIĆ POJASNIO NAJNOVIJA DEŠAVANJA U BiH: Sve je počelo od Bakira Izetbegovića, a evo šta Dodik sada radi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track