RUDARI U FEDERACIJI BIH NEĆE DA TRPE NEPRAVDU: Zbog smanjenja plata idu pred Vladu u Sarajevu!
Foto: Youtube/Printscreen

dosta je

RUDARI U FEDERACIJI BIH NEĆE DA TRPE NEPRAVDU: Zbog smanjenja plata idu pred Vladu u Sarajevu!

Bosna i Hercegovina -

Sindikati rudara sedam rudnika FBiH okupili su se danas ispred Upravne zgrade Rudnika Krek u Tuzli, gde su protestovali zbog Odluke o smanjenju plata predviđene novim Pravilnikom o radu i učinku.

Nakon toga održana je zajednička sednica na kojoj je najavljen protest za 23. novembar u Sarajevu. Kako su objasnili sindikati, novi pravilnik je neprihvatljiv.

"To znači da će rudar sa platom od 850 KM, govorim o kopaču i bageru, imati osnovnu platu od 570 KM. To vam sve govori", rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik UO Sindikata Rudara Kreka.

Slično razmišljaju i zenički rudari koji upozoravaju na sve veći odliv radne snage, posebno mlađih. Na primer, Rudnik Zenica je prošle godine imao 1.346 zaposlenih, danas 1.050.

"Rudari krvavo zarađuju plate. Mogu da primenjuju ovaj novi pravilnik, samo ne znam da li će imati koga. Kome? Ako ga primenjuju, nema rudnika, nema radnika. Niko više neće da radi džabe. “ rekao je Elvedin Avdić, predsednik Sindikata rudnika Zenica.

Sindikati su održali zajednički sastanak u Tuzli i doneli nekoliko zaključaka koji će biti upućeni Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH. Oni su rekli da su tražili vezivanje radnog staža, kontrolu metodologije utvrđivanja kalorijske vrednosti uglja, stavljanje van snage novog pravilnika o radu i radnom učinku, poštovanje kolektivnog ugovora i razrešenje generalnog direktora „Elektroprivrede” Admira Andelija.

„Generalni direktor ovih dana kroz medijske nastupe tvrdi da sve što radimo rade pojedinci, da velika većina radnika u rudnicima u okviru koncerna podržava aktivnosti Elektroprivrede i nameru da se rudnici restrukturiraju u okviru koncerna“, rekao je Sinan. Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Rudari planiraju da 23. novembra organizuju protest u Sarajevu i kažu da su ujedinjeni u borbi za svoja prava i posao, navodi Hajat.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja