Najnovije vesti

RUDARI OPLELI KOLO ISPRED VLADE U SARAJEVU: Ne odustaju od svojih zahteva, ako treba ostaju i preko noći! VIDEO
Foto: Screenshot Tviter/Faktor.ba

drama

RUDARI OPLELI KOLO ISPRED VLADE U SARAJEVU: Ne odustaju od svojih zahteva, ako treba ostaju i preko noći! VIDEO

Bosna i Hercegovina
16:20h

Nekoliko stotina Rudara iz sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, u Federaciji BiH, okupili su se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nezadovoljni položajem u kojem se nalaze i odnosom vlasti prema njima.

Danas je u znak protesta prekinuta i proizvodnja u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Djurdjevik, "Abid Lolić" i Gračanica.

Rudari okupljeni ispred zgrade Vlade Federacije BiH pozivaju ministra energetike i rudarstva Nermina Džinića da izadje pred njih, a polako se približavaju zgradi vlade, kidajući traku koju je postavila policija.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak kako rudari igraju kolo.

Oni više od tri sata čekaju da im se obrati neko od predstavnika Vlade Federacije.

U holu zgrade Vlade Federacije BiH prisutan je veliki broj pripadnika specijalne policije, objavili su sarajevski mediji.

Iz Vlade Federacije BiH je stigla ponuda ministra Džinića da će izaći vani, ali da se ne obraća javno, već da želi da razgovara sa predstavnicima rudara.

Rudari su tu ponudu odbili, tražeči od Džinića da izadje bez pratnje specijalaca i jednostavno im objavi da su svi njihovi uslovi ispunjeni.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koji su organizatori današnjeg protesta, traže da se stavi van snage pravilnik o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora Elektroprivrede BiH, kao i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, te utvrdjivanje minimalne plate od hiljadu konvertibilnih maraka (oko 500 evra).

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja