RUDARI PRENOĆILI ISPRED VLADE U SARAJEVU: Građani pokazali humanost, donosili hranu, vodu i ćebad! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Al Jazeera

protest

RUDARI PRENOĆILI ISPRED VLADE U SARAJEVU: Građani pokazali humanost, donosili hranu, vodu i ćebad! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Veliki broj rudara odlučio je da prenoći ispred zgrade Vlade Federacije BiH i tako istraje u protestu koji je počeo jutros u 11.00 časova. Kako su ranije rekli, neće otići dok se ne ispune njihovi zahtevi, a neki građani su im donosili hranu, čaj i vodu kako bi prebrodili hladnoću i dugu noć koja je pred nama.

Neki su čak koristili karton da bi ih na bilo koji način zagrejali.

Rudari su ranije rekli da se nadaju da će građani Sarajeva pokazati solidarnost i pomoći im i donijeti hranu, piće ili ćebad, vreće za spavanje i sve druge potrepštine koje bi im mogle pomoći da prenose noć napolju na hladnoći. Građani su se odmah odazvali i doneli im hranu i topli čaj.

Povodom protesta i zahtjeva rudara u ponoć je zakazan sastanak u organizaciji premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Ali kako N1 saznaje, rudari su odbili sastanak.

Rudari su od 11.00 časova ispred zgrade Vlade FBiH i, kako kažu, ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele da sačuvaju dostojanstvo i istraju do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Spremni su, ističu, da po potrebi ostanu i mesec dana ispred Vlade FBiH, ali ne žele da se vrate bez ostvarenog cilja.

Minimalna plata rudara u Federaciji BiH sada je oko 850 konvertibilnih maraka, a traže da se taj iznos poveća na hiljadu KM . Osim toga, protive se najavljenim merama za restrukturiranje poslovanja rudnika, koje su deo dugoročnih planova za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Do 2050. godine trebalo bi da budu zatvorene sve termoelektrane u BiH, pa bi prestala potreba za najvećim delom uglja koji se vadi iz rudnika u toj zemlji. Rudari tvrde da proizvodnja već počinje da opada, a nameravaju da smanje plate, što ugrožava njihovu egzistenciju.

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, sišao je danas u masu okružen specijalcima koji su ga štitili, međutim, ta scena dodatno je razljutila rudare koji su odbili da slušaju.

Skup je bio dozvoljen do 18 sati, međutim iz MUP-a Kantona Sarajevo za N1 je potvrđeno da neće reagovati nakon isteka roka i da će rudare pustiti ispred zgrade Vlade FBiH i obezbeđivati ih sve dok protesti su bili mirni i nenasilni.

Kurir.rs/Tportal.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track