DODIK KAŽE DA REŠENJE ZA BiH POSTOJI: Ne želimo da ratujemo! Čak i kad bi nas ORUŽANO NAPALI branili bi se političkim sredstvima!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

poništenje inckovog nametnutog zakona

DODIK KAŽE DA REŠENJE ZA BiH POSTOJI: Ne želimo da ratujemo! Čak i kad bi nas ORUŽANO NAPALI branili bi se političkim sredstvima!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je moguće rešenje postojeće političke krize u BiH poništenje odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida.

"Oni koji su kreirali odnose u BiH, SAD i njihovi partneri iz Saveta za primenu mira u BiH (PIK), sada treba da kažu da Visoki predstavnik to nije mogao da učini i da se onda donese neko zakonsko rešenje u vezi sa teškim zločinom u Srebrenici koje će biti rezultat razgovora strana u BiH", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naglasio je da "Inckov zakon" ne može biti deo pravnog nasleđa, ako se pitanje genocida stavi na dnevni red institucija BiH.

Dodik je istakao da je i dalje na snazi odluka Republike Srpske da njeni predstavnici neće učestvovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne poništi nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

Srpski član Predsedništva BiH dalje je kazao da je inicijativa da RS da povuče svoju saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) i Uprave za indirektnog oporezivanje politička, a ne ratna inicijativa.

"Mi ne želimo da ratujemo. RS ima načina da odbrani sebe, a čak i kada bi nas napali oružano, mi bismo se branili političkim sredstvima", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS neće učiniti ništa što bi nju i "njene prijatelje" dovelo u opasnost.

Dodik je osporio legitimnost Saveta za primenu mira u BiH (PIK), navodeći da Rusija više ne deluje u tom telu i da je to "neovlaštena grupa zemalja koja se bavi unutrašnjim pitanjima BiH".

"Oni će danas ponovo podržati Visokog predstavnika, a laž je da u BiH postoji Visoki predstavnik. Kako ne postoji Visoki predstavnik, ne postoji ni njegova Kancelarija (OHR)", ocenio je on.

Dodao je da unapred odbacuje sve konstatacije iz saopštenja, koje će biti izdato danas posle sednice UO PIK-a.

Dodik je još kazao da kod njega "ne prolaze" pretnje sankcijama, dodavši da će Narodna skupština RS u narednom periodu osporiti svh 140 zakona koje su u prethodnom periodu nametnuli visoki predstavnici u BiH.

Prema njegovim rečima, na taj način RS će raditi u skladu sa Ustavom i "doprineće stabilizaciji prilika u BiH".

Srpski član predsedništva BiH je kazao da je pristao na uništenje raketa "Luna", koje su uskladištene u okolini Banjaluke.

Prema njegovim rečima, radi se o zastarelom naoružanju, koje predstavlja realnu opasnost za gradjane Banjaluke i okoline, zbog čega treba da budu uništene.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Bonus video:

38:57

USIJANJE 09.11.2021. CICOVIĆ I PERIŠIĆ: U KOM SMERU IDE REPUBLIKA SRPSKA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track