KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ TRAŽE PODIZDANJE OPTUŽNICE PROTIV SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: Osuđuju odluku o prenosu nadležnosti na etitet!
Foto: Printscreen Youtube/Klix.ba

Hitna procedura

KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ TRAŽE PODIZDANJE OPTUŽNICE PROTIV SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: Osuđuju odluku o prenosu nadležnosti na etitet!

Bosna i Hercegovina -

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili večeras zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv poslanika koji su u Narodnoj skupštini RS usvojili zaključke o prenosu nadležnosti sa države na entitet.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, naveli iz njegovog kabineta.

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da usvojeni zaključci direktno podrivaju ustavni poredak države BiH i narušavaju mir i stabilnost u državi.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović osudio je i odbacio odluke usvojene na današnjoj sednici parlamenta RS.

"Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, deo jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", naveo je Džaferović.

Prema njegovim rečima, napad na državu i ustavni poredak je "napad na mir".

"Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, pre svih Tužilaštvo BiH da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje dogadjaje", naveo je Džaferović.

Narodna skupština RS usvojila je večeras set zaključaka kojima se najavljuje vraćanje nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku.

Usvojeni su zaključci koji se odnose na uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta i indirektnih poreza.

Vladajuća koalicija u RS usvojila je zaključke kojima se povlači suglasnost ovog bh. entiteta na formiranje Oružanih snaga BiH, Obaveštajno-bezbednosne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno, Vladi RS je da u roku od šest meseci pripremi zakone kojima bi se formirale entitetske institucije iz ovih oblasti.

Posle stupanja usvajanja tih zakona, zaključio je parlament RS, na teritoriji RS se neće primenjivati postojeći zakoni o ovim oblastima na državnom nivou.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track