U BIH OTKRILI KNJIGU KOJA JE NAPISANA PRE PET GODINA Zašto neko roman i fikciju Metju Palmera poredi sa stvarnošću!
Foto: EPA/ SALVATORE DI NOLFI, Printscreen

Da nije izaslanik za izbore niko ne bi ni znao za njega

U BIH OTKRILI KNJIGU KOJA JE NAPISANA PRE PET GODINA Zašto neko roman i fikciju Metju Palmera poredi sa stvarnošću!

Bosna i Hercegovina -

Da je BiH zemlja kontrasta i čuda to je moguće videti svakog dana. Tu se svako bavi sa svim i svačim osim što se bave onim što bi trebalo. Tako je eto otkrivena i knjiga američkog diplomate i pisca fantastike Metju Palmera, poznatijeg po tome što je srpski zet na funkciji izaslanika za izbornu reformu, koji se sastaje u političarima u BiH na beskonačnim sastancima. Eto jelte Sarajevo je provalilo da postoji knjiga koja se zove "Vuk u Sarajevu" koja je napisana 2016. i predstavlja fikciju. Odličnu fkiciju po Palmeru, koji je autor ovog špijunskog romana.

Ono što je upalo u oči Sarajevu posle pet godina od objavljivanja romana jeste navodno koincidencija sa trenutnim dešavanjima u BIH.

Palmerova priča počinje povratokom u Sarajevo Erika Petersona u američku ambasadu u Sarajevu nad kojim se navodno nadvija rat na Balkanu. U ovoj priči kako bi bilo ne može bez Srba koji jelte imaju lidera nekog otrgnuta x koji se od mirotovorca i ujedinitelja BIH?! raspaljuje nacionalističke strasti i preti da će Bosnu i Hercegovinu u krvavom građanskom ratu.. E sad u tu celu priču se upliće diplomata veteran pa se prepliće mafija, politika, organzovani kriminal

Palmerov junak uspeva da oktrije mrežu zavere, ucene i mbcisija kao političara u BiH tako i kolega i stavlja ga pred dilemu da li informacije iz prošlosti upotrebiti za budućnost.

U svakom slučaju Palmerova knjiga napisana je dalkeo pre nego što se sve ovo dešavalo, ali zaista porediti knjigu i fikciju sa sadašnjim trenutkom je besmislena, jer bi onda bilo potrebno iskoristiti i ostale Palmerove knjige, poput "Diplomatske misije".

Sam Palmer je više puta u intervjuima isticao da je on autor komercijalne fikcije i da često korsiti realnu situaciju i neka dešavanja da bi razvio priču. Takav slučaj osim sa Vukom u Sarajevu bio je i sa Diplomatskom misijom. Radnja knjige se dešava u Demokratskoj Republici Kongu.

U knjizi “Secret of States” u prevodu "Državne tajne" radnja se dešava u Indiji i Pakistanu, što ukazuje da trenutne neuralgične točke postaju idealno sredstvo za pisanje romana.

Sam Palmer nikad nije krio da je knjige pravio po skoro realnim situacijama što im donekle daje utisak realnosti, pa neupućeni čitaoci mogu da shvate da zapravo Palmer zna neke tajne i opcije predviđanja događaja, čega zapravo u realnosti nema.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track