U SARAJEVU PLANULA KOLA SA HRVATSKIM TABLICAMA: Policija tvrdi da je samozapaljenje, sve se dešava posle pretnji katolicima VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

opasno

U SARAJEVU PLANULA KOLA SA HRVATSKIM TABLICAMA: Policija tvrdi da je samozapaljenje, sve se dešava posle pretnji katolicima VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Auto hrvatskih registarskih oznaka izgoreo je u sredu ujutru u jednom sarajevskom naselju, a policija je saopštila da pretpostavlja da se radi o samozapaljenju, ali je do incidenta došlo samo dan nakon što je poruka mržnje ispisana na ulaznim vratima stana jedne katoličke porodice.

Ispred stambene zgrade u naselju Dobrinja parkiran je automobil Citroen C4 pulskih registarskih oznaka, a vatrogasci su dojavu o požaru dobili nešto pre sedam sati. Požar koji je izbio na prednjem delu vozila gde se nalazi motor proširio se na još dva automobila parkirana u blizini, koji su takođe znatno oštećeni.

"Na vozilima je pričinjena materijalna šteta, a povređenih nema. Sumnja se na samozapaljenje", saopštila je policija, čiji pripadnici nastavljaju uviđaj.

Sarajevska policija u utorak je identifikovala i uhapsila osobu za koju je utvrđeno da je pisala poruke mržnje na ulaznim vratima stana porodice deklarisanih katolika u Sarajevu. Poruke su bile ispisane okačenim adventskim vencem, pozivajući na "krštenje", a pretilo se i ubistvom.

Osoba koja je identifikovana kao mentalno bolesna identifikovana je kao autor ovih poruka. Sarajevska policija saopštila je u sredu da je lice inicijala E.B. (36), a istragom je utvrđeno da je poruke koje je ostavljao napisao i na vratima porodice kojoj je pretio. Nakon kriminalističkog tretmana, smešten je na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

Međutim, slučaj je odmah dobio veliku medijsku pažnju, posebno nakon što je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić rekao da bi incident mogao biti reakcija na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovu relativizaciju razmera događaja u Srebrenici.

„Ne želeći da umanjujem ozbiljnost ovog incidenta, moram da naglasim da bi to mogla biti posledica izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji dalje širi netrpeljivost među narodima“, rekao je Karić.

Ta izjava je odmah postala predmet međustranačkih prepucavanja, pa je istup gradonačelnika najpre najoštrije osudila Naša stranka (NS), koja je koalicioni partner SDP-a BiH, iz čijih je redova Karić. Upozorili su da gradonačelnik ovakvim komentarima može samo da podstakne nove incidente.

"Neupitni Milanovićev šovinizam nikako ne može biti opravdanje gradonačelniku da opravda pretnje koje doživljavaju naši sugrađani, ali i svi katolici u Sarajevu i svi Sarajlije. Ono što se dogodilo je u oštroj suprotnosti sa multietničkim vrijednostima na kojima je Sarajevo „Karićeva treba da zna da se ovakvim izjavama vrlo lako može opravdati nasilje nad sugrađanima u usijanoj glavi“, stoji u reagovanju Naše stranke.

SDP je očekivano stao u odbranu svoje gradonačelnice tvrdeći da ona nije imala nameru da opravdava ili umanjuje incident i da su odlučni da po svaku cenu zaštite Sarajevo i njegovu multietničnost.

Pisanje pretećih poruka katolicima u Sarajevu osudili su i predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track