BAKIR IZETBEGOVIĆ: Tražim i veći angažman Tužilaštva BiH zbog odluka skupštine Republike Srpske
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

bosna i hercegovina

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Tražim i veći angažman Tužilaštva BiH zbog odluka skupštine Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će ta stranka tražiti veći angažman Tužilaštva BiH zbog procesa koje je otvorila Narodna skupština Republike Srpske, usvajanjem zaključaka na posebnoj sednici.

Glavni odbor SDA danas je u Kaknju zaključio da odluke NSRS predstavljaju direktan napad na Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Izetbegović je ocenio da su poslanici parlamenta RS ušli u "crvenu zonu Krivičnog zakona BiH, saučesništva i podstrekavanja, što su jasne kvalifikacija i da očekuju od Tužilaštva BiH na vreme zaustavi ove aktivnosti".

"Zadužili smo funkcionere SDA, koji su po Ustavu ovlašteni, da pokrenu procedure protiv ovog što se radi u NSRS. Pozivamo i NATO, ALTHEA i EUFOR, da svojim mandatom pojačaju prisustvo u BiH, posebno u području Brčko Distrikta", naveo je lider SDA.

Još je kazao da je ta stranka pozvala sve stranke probosanskog bloka na jedinstvo u nastupu u "narednim napadima", ali da još nisu dobili odgovor na taj poziv.

Izetbegović je dalje reko da je SDA spremna da se odazove pozivu OHR-a kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini, uz isticanje da državna imovina državi i da se sve mora završiti u okviru presude Ustavnog suda BiH, prema kojoj je država titular imovine.

"Po pitanju donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, i tu smo spremni da se odazovemo, da radimo, ali očekujemo rešenja od poslanika koji dolaze iz Republike Srpske. Neka kažu šta je po njima rešenje i potrebna dopuna. Nekih posebnih izmena ne bi moglo biti. Suština bi ostala ista", dodao je lider SDA.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da mu je mučno sediti s njim (Izetbegovićem), lider SDA je kazao da je "Dodik nepredvidiv i da imao loše procene u početku".

"Ne bih davao više ikakve procene i dokle će ići. Nije ni meni drago sediti s Dodikom, to traže prijatelji iz medjunarodne zajednice i sve to moramo obaviti. Ja neću biti taj koji će reći da se neće odazvati", kazao je Izetbegović.

On je izrazio bojazan da će Dodik "vući konopac dok on ne pukne", dodavši da ako konopac pukne oni koji su izazvali ovu situaciju najteže će proći.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track