SVAĐA OKO PARCELE U CENTRU GRADA Grad Tuzla i Islamska zajednica u RATU! Traži se obustava radova
Foto: Shutterstock

izgradnja stambenog kompleksa

SVAĐA OKO PARCELE U CENTRU GRADA Grad Tuzla i Islamska zajednica u RATU! Traži se obustava radova

Bosna i Hercegovina -

U tuzlanskom naselju Brčanska malta kompanija Bingo s firmom Tuzla-Remont počela je graditi stambeno-poslovni kompleks. Međutim, Rijaset Islamske zajednice u BiH od Gradske uprave Tuzle traži obustavu radova, uz tvrdnje da je reč o vakufskom zemljištu.

Kompanija Bingo u saradnji s firmom Tuzla-Remont u istočnom dijelu Tuzle nedavno je počela sa izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa na parceli od 14 hiljada metara kvadratnih, piše Klix.ba.

Radovi su uveliko u toku, međutim, njih osporavaju iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, iz koje tvrde da oni ne mogu biti obavljani na vakufskom zemljištu, takozvanom Turali-begovom vakufu.

Iz Gradske uprave Tuzle navode sasvim suprotno, kažu da je sve pravno rešeno te da je nekoliko sudskih presuda već doneseno u korist vlasnika parcele.

Naime, kompanija Tuzla-Remont je 2004. godine tužila tadašnju Opštinu Tuzla s ciljem dokazivanja prava vlasništva nad spomenutim zemljištem, a sudska nagodba je postignuta tek 2015, navodi Klix.ba.

"Iako je sudski postupak trajao od 7. juna 2004. godine, kada je Tuzla – Remont tužio Grad Tuzlu, niti u jednom trenutku, predstavnici Vakufske direkcije Sarajevo, odnosno Rijaseta Islamske zajednice u BiH, nisu se kao zainteresovana strana pojavili u sudskom postupku, da bi eventualno iskazali svoje pravo, odnosno zainteresovanost za predmetne nekretnine. To se desilo tek 6. augusta 2015. kada je zaključena sudska nagodba, kada su ustali navedenom tužbom za poništenje. Opšinski sud u Tuzli je presudom od 20. decembra 2018., tužbeni zahtjev tužitelja u cijelosti odbio kao neosnovan", navode iz Gradske uprave Tuzle.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track