SRPSKA SLAVI! Svečana akademija u Banjaluci! Dodik: Svih 30 godina smo se borili kao i 1992. godine VIDEO
Foto: Screenshot

jubilej

SRPSKA SLAVI! Svečana akademija u Banjaluci! Dodik: Svih 30 godina smo se borili kao i 1992. godine VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Brojnim aktivnostima u Republici Srpskoj obeležava se Dan Republike. Obeležavanje je počelo polaganjem venaca, a danas su Banjaluci uručena i odlikovanja. Biće održana i Svečana akademija kojoj će, uz najviše zvaničnike Republike Srpske, prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

20.17 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i istorijska.

U obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike, Dodik je istakao da se svih trideset godina moralo boriti za Srpsku kao i 1992. godine, jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih trideset godina, te odatle i njegov osećaj da se svakog dana borimo za Republiku Srpsku.

20.04 - Došao sam u Republiku Srpsku da ohrabrim srpski narod u čuvanju i izgrađivanju jedinstva, bez obzira na sve razlike, u nastojanju izgradnje svega što je dobro i korisno svima, izjavio je patrijarh srpski Porfirije na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

"Ovde sam sa vama i uvek ću biti za razumevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u celini, da imaju svoje poglede na svoja prava. Ali, važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava", istakao je patrijarh Porfirije.

Aba Brnabić
foto: Screenshot

19.44 - Republika Srpska je sačuvala srpsko ime i prezime i pravoslavnu veru, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Brnabićeva je naglasila da je Srpska odraz viševekovnog sna, a pokazatelj je toga koliko je srpski narod bio odlučan da spreči ponavljanje zločina iz Drugog svetskog rata koji je imao cilj da u potpunosti uništi srpski narod na ovim prostorima.

18.58 - Danas s ponosom obeležavamo naših prvih trideset godina. To su tri decenije od nastanka Republike Srpske, trideset godina naše slobode i predanog rada na njenom očuvanju, razvoju i izgradnje, rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

18.25 - U Banjaluci je u toku Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske.

17.55 - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić stigla je u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

15.39 - U Banjaluci je danas održana generalna proba svečanog defilea povodom sutrašnjeg Dana Republike.

Helikopteri MUP-a Srpske i Helikopterskog servisa Srpske koji će takođe sutra da prelete paradu, preletjeli su danas iznad Banjaluke.

15.56 - RTRS danas i sutra organizuje Otvoreni program povodom rođendana Republike Srpske.

15.53 - Povodom obeežavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, predsjednica Srpske Željka Cvijanović uručila je danas odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Odlikovanja i priznanja dodijeljena su za posebne zasluge na polju javnih delatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka celokupnog društva, te za poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske.

15.25 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. januar najveći i najznačajniji praznik u kalendaru Republike Srpske i zato ne postoji bolji dan, niti povod, da se zaslužnima zahvali za odanost i posvećenost Republici Srpskoj, kao i za napore koje ulažu za njen razvoj.

- Pripala mi je velika čast da na trideseti rođendan Republike Srpske odlikujem pojedince, kolektive, udruženja i institucije koji su svojim ličnim i profesionalnim angažmanom dali poseban doprinos stvaranju, očuvanju, jačanju, te promociji i afirmaciji Republike Srpske - rekla je predsednica Srpske u obraćanju na svečanosti dodjele odlikovanja u Kulturnom centru Banski dvor.

15.14 - Povodom obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, predsednica Srpske Željka Cvijanović uručuje odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

14.56 - Na Gradskom groblju u Modriči danas su, povodom Dana Republike i 30 godina njenog postojanja, položeni vijenci na grob bivšem predsedniku Repbulike Srpske Milanu Јeliću.

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da je Milan Јelić jedan od brojnih koji su dali ogroman doprisno razvoju Republike Srpske.

14.40 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se u Banjaluci sa predsjednikom parlamenta Srbije Ivicom Dačićem.

14.26 - U Bijeljini položeni venci i cvijeće na spomenik palim borcima

14.24 - Princ Aleksandar Karađorđević čestitao Dan Republike Srpske

13.38 - Zastava Srpske na Studentskom domu u Banjaluci

13.00 - Građani Srpske u susret Danu Republike.

12.52 - Povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, predsjednik Vlade Radovan Višković, položio je vijenac na Spomen kosturnici u Banjaluci.

12.50 - Položeni venci i cveće na Spomen-kosturnicu i grobno mesto 12 banjalučkih beba.

12.49 - Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i delegacija opštinske Boračke organizacije položili su vence kod spomenika braniocima Republike Srpske.

12.15 - Na Trgu Krajine je u toku generalna proba za sutrašnji svečani defile povodom Dana Republike.

12.10 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastao se u Banjaluci sa predsednikom parlamenta Srbije Ivicom Dačićem.

12.05 - Delegacija Kabineta predsednice Republike Srpske položila je cveće na Spomenik banjalučkim bebama povodom Dana Republike, 9. januara.

11.36 - Predsednica Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je 30 godina Republike Srpske veliki istorijski datum i da se njena vrijednost ogleda u tome što je nastala u miru, te uspjela institucionalno da se izgradi i funkcioniše kao ozbiljna politička zajednica.

11.27 - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas građanima da čuvaju svoju tradiciju, običaje i da se sjećaju onih koji su najviše dali za Republiku Srpsku.

11.15 - Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je obelžavanje Dana Republike Srpske prilika da se oda počast svima koji su dali život za njeno stvaranje, jer se njihova žrtva ne smije zaboraviti.

11.13 - Čestitku povodom 9. januara uputio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručujući da je Srpska svetinja i zavet.

11.09 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Republika Srpska slobodarska ideja, da njeno rukovodstvo ne želi nikakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

11.04 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je 9. januar, 30 godina od osnivanja Srpske, veliki i važan jubilej.

10.43 - Na Vojničkom spomen groblju Mali Zejtinlik u Sokocu položeni su venci.

10.30 - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović čestitao je 30. rođendan Republici Srpskoj i poručio da nema tog pritiska koji će Srbima ubiti volju za slobodom i svojom slobodnom državom.

10.26 - Profesor ustavnog prava Siniša Karan rekao je da Srpska ima apsolutno pravo da slavi 9. januar jer su građani tako odlučili.

10.20 - Položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci

09.34 - Despoti spremni za obeležavanje rođendana Republike

09.25 - MUP: Pojačane mere bezbednosti povodom Dana Republike

09.10 - Nacionalni savet Srba Slovenije uputio čestitku povodom Dana Republike

08.52 - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je osnivanje Republike Srpske istorijska činjenica i da ima istorijski značaj za srpski narod.

07.21 - Obustave u saobraćaju u Banjaluci

Povodom 30 godina Republike Srpske, večeras od 20.10 časova emitujemo intervju sa predsjednicom Srpske, a nakon toga dokumentarni serijal "Tri boje otadžbine".

Svečani defile povodom Dana Republike biće organizovan sutra. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služiće patrijarh srpski Porfirije.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja