REPUBLIKA SRPSKA OBELEŽILA 30 GODINA POSTOJANJA Patrijarh Porfirije služio liturgiju, pred hramom ga dočekao veliki broj vernika
Foto: čitalac Kurira

svečanost

REPUBLIKA SRPSKA OBELEŽILA 30 GODINA POSTOJANJA Patrijarh Porfirije služio liturgiju, pred hramom ga dočekao veliki broj vernika

Bosna i Hercegovina -

Republika Srpska svečano je obeležila Dan Republike - 9. januar, a patrijarh Porfirije služio je povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Srpski patrijarh stigao je zajedno sa Njegovim preosvetšetnstvom episkopom banjalučkim Јefremom, mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem i ostalim arhijerejima SPC.

Patrijarha Porfirija dočekao je pred hramom veliki broj vernika, sveštenstva i monaštva koji su ga zamolili da se pomoli za sve ljude i poželeli mu srećan Božić.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović bila je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci gde je održana Sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiji je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije, Banja Luka
foto: ATA images

Završene su i poslednje pripreme za Svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

Borci veterani Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske spremni za svečani defile, sa ratnim zastavama, kao i brigadnom dužine 25 metara.

Ranije danas, srpski akademik i književnik Matija Bećković rekao je za RTRS da nikad još nije bilo da se nekom osporava krsna slava, a retko je bilo da krsnu slavu slavi cela država, svi građani.

U Banjaluci će biti upriličen svečani defile kroz centar grada. Početak je planiran u 12.00 časova, a činiće ga brojni učesnici.

Na platou ispred Palate Republike večeras u 19.00 časova biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske. Kocertu će prisustvovati i premijer Radovan Višković.

I u drugim gradovima u Srpskoj biće proslavljen Dan Republike. Tim povodom planirano je polaganje venaca na spomen-obeležja, svečane akademije. Uveče će koncertima na trgovima proslaviti trideseti rođenadan Srpske.

Povodom Dana Republike Srpske i 30 godina od njenog nastanka u Istočnom Novom Sarajevu biće razvijena i najduža zastava Republike Srpske u Evropi. Razvijanje zastave planirano je za 13.00 časova u Dečanskoj ulici.

Na Palama će u 12.00 časova u sali Kulturno-sportskog centra biti organizovan okrugli sto posvećen Danu Republike i velikom jubileju.

Uvodne referate održaće narodni poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Momir Tošić, univerzitetski profesori Radomir Lukić i Draga Mastilović, a u ime opštinske Boračke organizacije, jedan od ratnih komandanata u Vojsci Republike Srpske Branislav Lopatić i nekadašnji direktor Novinske agencije Republike Srpske /SRNA/ Branislav Ilić.

Dan Republike Srpske sutra će biti obeležen u Brčko distriktu. Tim povodom u 11.30 časova biće polaženi venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Kurir.rs/RTRS/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track