15:40

Stručnjaci otkrivaju šta se krije iza ponovnog oživljavanja zloglasne grupe u BiH

Alarmantno

JEZIVO! ZELENE BERETKE SU ALARM ZA ČITAVU EVROPU Stručnjaci otkrivaju šta se krije iza ponovnog oživljavanja zloglasne grupe u BiH

Bosna i Hercegovina -

Objava zloglasne paravojne formacije Zelene beretke, koju je pred rat devedesetih u BiH osnovao tadašnji lider SDA Alija Izetbegović, za prijem novih članova predstavlja pokušaj zastrašivanja Srba i Hrvata u BiH, te priprema za eventualne sukobe u toj zemlji, smatra stručnjak za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević.

Gosti Jutarnjeg programa na televiziji Kurir bili su prof. dr Miroslav Begović i dr Ilija Životić, stučnjak za bezbednost i profesor FIM fakulteta.

zelene beretke
foto: Kurir Televizija

- Upravo Zelene beretke nastaju u leto 1991. a poznato je da je sukob u BiH krenuo u aprilu. I znamo šta se desilo u napadu u Dobrovoljačkoj ulici, kada su stradale strarečine i civili. Ovakav jedan poziv za ponovno okupljanje, sa namerom da upravo da počine ono što su radili devedesetih godina. Ovo je jedan alarm za bezbednosni sistem, ne samo zemalja u okruđenju, već i čitave Evrope. Sada imamo pojačano prisustvo i broj terorističkih ćelija i mudžahedina na prostoru Bosne i Hercegovine - rekao je za televiziju Kurir prof. dr Miroslav Begović, profesor bezbednosnih nauka.

- Mislim da ponovno oživljavanje Zelenih beretki nije povezano sa Danom Republike Srpske. Povezano je sa uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku. Već sam govorio da su sankcije Miloradu Dodiku podstrek islamističkim ekstremistima na na području Bosne i Hercegovine i da oni smatraju da su time nagrađeni - rekao je prof. dr ilija Životić.

zelene beretke
foto: Kurir Televizija

Prof. dr ilija Životić misli da Srbija treba da ima dobre odnose da SAD-om, ali ističe da sankcije ne vode dobrim odnosima.

- Neko sam ko se zalaže za dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, i zaista radim da do toga dođe. Ali, put sankcija, nije put prijateljstva. Većina stanovništva je glasala za Milorada Dodika i ssda je normalna da se oni identifikuju sa tim sankcijama - rekao je prof. dr Ilija Životić.

03:49

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: U BiH deluje snažna Alkaidina infrastruktura

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:28

ANTIĆ: Srbi su u ratovima pobedili, ali je nametnut Dejtonski sporazum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track