ISTOČNA ILIDŽA SE DIGLA NA NOGE ZBOG GRUPE LEV TAHOR! Vlasnik kuće: To su sve gluposti! Angažovana i policija
Foto: Printscreen YT/RTRS vijesti

stigli pred novu godinu

ISTOČNA ILIDŽA SE DIGLA NA NOGE ZBOG GRUPE LEV TAHOR! Vlasnik kuće: To su sve gluposti! Angažovana i policija

Bosna i Hercegovina -

Meštani naselja Kula, u opštini Istočna Ilidža na području Republike Srpske, strahuju da su se u dve kuće u njihovom komšiluku doselile desetine pripadnika jervrejske ultraortodoksne verske grupe "Lev Tahor", koja se, kako je navedeno, suočava sa optužbama za teške zločine, a koju neki nazivaju sektom, a neki i jevrejskim talibanima.

Stanovnici ovog naselja zatražili su od nadležnih institucija da se ovaj slučaj hitno i što pre istraži, posebno zbog toga što ova grupa traži smeštaj za još 30 osoba, navele su banjalučke Nezavisne novine.

Ta grupa se u Istočnu Ilidžu doselila pred Novu godinu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je da je na zahtev meštana kontaktirao Službu za poslove sa strancima BiH i MUP RS.

"Dobio sam određene odgovore i posle toga sam kontaktirao i vlasnika kuće, odnosno poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savu Vulića. On mi je rekao da oni treba da sredinom februara svakako napuste BiH i da im neće produžiti usluge iznajmljivanja kuće", rekao je Božović.

Vulić je kazao da se radi o "glupostima".

Iz Službe za poslove sa strancima BiH naveli su da su, na osnovu prikupljenih operativnih podataka, inspektori ove službe došli do saznanja da na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja praktikuje religijska uverenja na ekstreman način.

Oni su saopštili da se radi o 37 stranih državljana, porodica sa decom, iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale.

"Proverom kroz službene evidencije utvrdjeno je da su ušli u BiH tokom novembra 2021. godine i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak. Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su se nastanili u Istočnoj Ilidži", navode u Službi za poslove sa strancima BiH.

Dodali su da je utvrdjeno da za te osobe nije izvršena prijava adrese boravišta i da je vlasnik kuće u kojoj su smešteni novčano kažnjen.

"Ne raspolažemo informacijama da su navedena lica pripadnici ekstremističke sekte 'Lev Tahor'", naveli su iz PU Istočno Sarajevo.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track