ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Ministarka Turković i Sarajevo moraju da shvate da je vreme NASILNOG NAMETANJA prošlo!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

povodom pretnji sankcijama

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Ministarka Turković i Sarajevo moraju da shvate da je vreme NASILNOG NAMETANJA prošlo!

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković i njoj slični još nisu razumeli da se na silu ništa ne može postići i da u Sarajevu treba da shvate da su davno prošla vremena nasilnog nametanja.

"Od osobe koja prilikom poseta stranim državama zaobilazi ambasadore svoje zemlje srpske nacionalnosti ne želimo slušati lekcije. Turkovićeva nije nadležna za kreiranje spoljne politike BiH, već je dužna da sprovodi politiku koju usaglasi Predsedništvo BiH" izjavila je Cvijanović Srni nakon što je Turkovićeva potpisala odluku kojom preti sankcijama diplomatsko-konzularnim predstavništvima za neisticanje zastave BiH.

Cvijanović je napomenula da Turkovićeva redovno ignoriše i da se u praksi ponaša kao ministar spoljnih poslova SDA, a ne BiH, i da utoliko i njene instrukcije imaju snagu partijskog proglasa, a ne zajedničkog stava BiH.

"Galama oko toga hoće li biti zastava BiH, prizivanje sankcija i širenje laži o sunarodnicima po svetu neće BiH učiniti prihvatljivijom za one koji u njoj žive" rekla je Cvijanović.

Željka Cvijanović
foto: Youtube prtscr / RTRS

Predsednica Srpske je istakla da je ambasador BiH u Švajcarskoj Boris Bronza pozvan na događaj dijaspore iz Republike Srpske u Švajcarskoj, da ga nije on organizovao, a da je tamo bio sa legitimnim predstavnicima institucija Srpske.

"Takođe, događaj nije organizovan u prostorijama Ambasade BiH, kako su pojedinci zlonamerno preneli, niti na nekoj drugoj lokaciji koja pripada BiH. To što nekome u Sarajevu smetaju simboli i obleležja konstitutivnog, u ovom slučaju srpskog naroda, najbolje govori o iracionalnoj mržnji, kao i o dubokim i suštinskim uzrocima nefunkcionalnosti BiH" istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su vremena nasilnog nametanja određenih rešenja po volji samo jednog naroda davno prošla i što pre to u Sarajevu shvate, to će biti bolje i za BiH i za sve narode i građane koji u njoj žive.

Ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković propisala je odluku kojom zaposlenima u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima nalaže upotrebu zastave, grba i himne BiH, a u protivnom poručuje slede sankcije.

Kurir.rs / RTRS, Srna, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track