ELEKTROPRIVREDA BIH MORA DA PLATI ODŠTETU: Zbog propale gradnje hidroelektrane moraju da isplate 16 miliona evra

propast najveće investicije posle rata

ELEKTROPRIVREDA BIH MORA DA PLATI ODŠTETU: Zbog propale gradnje hidroelektrane moraju da isplate 16 miliona evra

Bosna i Hercegovina -

Elektroprivreda BiH moraće da isplati više od 16 miliona odštete austrijskom Strabagu koji je sa hrvatskom firmom Končar trebalo da gradi hidroelektranu na reci Bosni, odlučio je Međunarodni arbitražni sud.

Uprava Elektroprivrede BiH potvrdila je da su primili odluku arbitražnog tribunala donetu u januaru koja ih obavezuje na isplatu 16,4 miliona evra.

Reč je o novcu koji je Strabag, kao glavni izvođač radova udružen sa Končarom, trebalo da uplati kao bankovnu garanciju kako bi dobio posao gradnje hidroelektrane i o troškovima koji su nastali do povlačenja iz celog projekta.

"Ovo je za Elektroprivredu BiH i za zastupajući advokatski tim potpuno pogrešna i šokantna odluka arbitražnog tribunala", stoji u izjavi koju prenosi portal Klix.

Elektroprivreda BiH sada razmatra kakve bi korake mogli da preduzmu.

Najveća investicija nakon rata

Hidroelektrana Vranduk na reci Bosni projektovane snage 19,6 megavata trebalo je da bude najveća investicija Elektroprivrede BiH nakon rata i godišnje da proizvodi 100 gigavat sati električne energije.

Planirana je na osnovu procene da se u BiH trenutno za proizvodnju električne energije koristi manje od 50 posto njenog hidroenergetskog potencijala koji je posebno dobio na važnosti zbog planova za smanjenje emisije ugljen dioksida.

Kompletan projekt uključivao je gradnju brane, elektrane i hidroakumulacije.

Projekat je trebalo da bude realizovan kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), svečani početak radova označen je 2016. godine uz očekivanja da sve bude završeno tokom 2019. godine.

Strabag odmah nakon polaganja temelja tražio reviziju ugovora

No odmah nakon polaganja kamena-temeljca Strabag je zatražio reviziju ugovora na osnovu procene da je stvarna cena ugovorenih radova veća od planirane.

Elektroprivreda BiH to je odbila i nakon toga je pregovarala sa Končarom da hrvatska firma preuzme ceo posao, odnosno da postane glavni izvođač radova, ali taj dogovor nije realizovan, a ugovor je raskinut nakon čega je završio na arbitraži.

U međuvremenu su istekle sve dozvole koje je Elektroprivreda BiH morala da pribavi pa je neizvesno hoće li se i kada projektovana hidroelektrana graditi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja