AMERIKA I RUSIJA SE ZBOG UKRAJINE SVAĐAJU I OKO BIH: Pretnje Moskve Kijevu su opasnost za celu Evropu, uključujući Balkan
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

ukrajinska kriza

AMERIKA I RUSIJA SE ZBOG UKRAJINE SVAĐAJU I OKO BIH: Pretnje Moskve Kijevu su opasnost za celu Evropu, uključujući Balkan

Bosna i Hercegovina -

Ukrajinska kriza se prelila i na Balkan

Ruska pretnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada jer predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za celu Evropu, pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine, čiju stabilnost SAD snažno podržava, poručila je danas otpravnica poslova američke ambasade u Sarajevu Debora Menuti.

Ona je trenutno najviše rangirani američki diplomata u BiH, gde se još uvek očekuje dolazak novog ambasadora Majkla Marfija.

Menuti je na blogu ambasade objavila poseban komentar povodom ukrajinske krize, u kojem je istakla da rusko delovanje predstavlja pretnju međunarodnom poretku.

"Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Evrope, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", napisala je Menuti.

Rusija optužila Zapad da produbljuje krizu u BiH

Njena objava usledila je nakon što je ambasada Rusije u Sarajevu 14. februara posebnom izjavom optužila zapadne države, koje su i članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo podstiču produbljavanje političke krize u toj zemlji.

Index.hr prenosi da je ruska ambasada samo iskoristila priliku da kritikuje Upravni odbor PIC-a nakon što je to telo reagovalo na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da podrži nacrt zakona o uspostavljanju entitetskog sudskog i veća tužilaca koje bi od BiH kao države preuzelo ovlašćenja imenovanja sudija i tužilaca.

Upravni odbor PIC-a upozorio je da je to jasno kršenje postojećih zakona i ustava, na šta bi međunarodna zajednica morala da reaguje ako nacrt bude pretočen u zakon koji bi označio da se RS izdvaja iz ustavnopravnog poretka BiH.

Za Rusiju su pak odluke parlamenta RS-a potpuno legitimne i Moskva to vidi kao odraz "želje da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana", a Zapad optužuje da u slučaju BiH reaguje na isti način kao i u ukrajinskoj krizi, "raspirujući strasti".

"Namerno raspiruju strasti"

"Umesto promovisanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine", stoji u ruskoj izjavi.

Menuti je nakon toga uzvratila da je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava jer je u protekle dve decenije izvršila vojne upade u dve susedne zemlje, mešala se u izbore u drugim zemljama, koristila hemijsko oružje u atentatima na teritoriji drugih zemalja, koristila isporuke gasa kao političko sredstvo i kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Rusiji je predbacila da je nakon okupacije Krima nastavila sa agresivnim aktivnostima, orkestrirajući nove sukobe u Donjecku i Lugansku, što je rezultiralo smrću 14.000 ljudi.

"Putin se boji da će demokratske vrednosti slabiti njegovu vlast"

"Ono čega se (Vladimir) Putin zaista boji je da će demokratske vrednosti i poštovanje ljudskih prava nastaviti postepeno da slabe njegovu vlast. Zbog tih strahova Rusija uporno podriva demokratiju u Ukrajini koristeći se dezinformacijama i vojnim zastrašivanjem. Ukratko, delovanje Rusije je opasno i destabilizirajuće", napisala je američka diplomatkinja.

Dodala je kako je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje nego zbog obrane načela na kojima se temelje stabilnost i sigurnost u svetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu menjati silom i da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track