UČENICI OSNOVNE ŠKOLE ŠMRČU KOAKIN? Istraga u školi u Republici Srpskoj, policija na nogama
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

postoji i snimak

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE ŠMRČU KOAKIN? Istraga u školi u Republici Srpskoj, policija na nogama

Bosna i Hercegovina -

Šokantan video-snimak, nastao u učionici Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varošu u Republici Srpskoj, na kojem je prikazana učenica koja šmrče nepoznati beli prah te još nekoliko njenih školskih drugara koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvetne radnike, ali i policiju, s tim što zasad nije poznato da li je u pitanju kokain, umrvljena kreda ili nešto treće.

U ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi kažu da se veruje da je snimak nastao pre dvije ili tri sedmice, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije dojavljeno, nakon čega su preduzeli sve što je potrebno, prenosi Srpskainfo.

Na snimku, koji nije objavljen ali je u posedu Nezavisnih novina, vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi prah.

Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja lenjirom pravi liniju i udiše prah pomoću slamčice. Na snimku se vidi i najmanje jedan dečak, a čuju se i glasovi ostalih učenika.

“Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate”, govori u snimku jedna učenica, dok druga devojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i “Naspi još malo” i “Jesi gledao ‘Rane’?”

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, reč o kokainu. Na opasku Nezavisnih da je, bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, svakako šokantno to što je u snimku vidljivo da đaci znaju kako se kokain koristi, u školi odgovaraju da se s tim slažu.

Pritom, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ističu da ništa ne sakrivaju pod tepih i odmah su nakon što su, sredinom prošle sedmice, saznali da postoji ovaj snimak, o svemu obavestili sve nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između časa i takmičenja iz matematike.

– Naravno, obazrivo smo postupili prema deci. O svemu su upoznati razredni starešina i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obaveste o njihovim informacijama koje se odnose na sporni snimak, a obavestili smo i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, ističe u izjavi za Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava”.

On dodaje da je u utorak obavljen razgovor s roditeljima dvoje učenika sa snimka, a isto će biti učinjeno i s roditeljima ostalih đaka koji su kritičnih momenata bili u učionici.

– Ta deca su i dalje u nastavnom procesu i mi vodimo veliku brigu o njima. Deca su nam prioritet, naveo je Petrušić.

Na pitanje kakva je dalja procedura, odnosno da li će neko od dece biti testiran na eventualno prisustvo narkotika, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebalo da ima policija.

- Poražavajuća je činjenica ovo što se desilo. Snimak jeste upalio alarme i mi ne želimo ništa da sakrijemo. Cilj nam je da pokažemo da se ovakve stvari ne smeju dešavati u školskom objektu niti bilo gde drugo, jer mi smo i vaspitna i obrazovna ustanova, rekao je Petrušić.

Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. februara zaprimili anonimno snimak na kojem se vidi kako maloletno lice u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

- Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi, kaže Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema njenim rečima, o događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog dela.

– Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Takođe, obavešten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti, navode iz policije za Nezavisne novine.

Kurir.rs/Nezavisne novine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track