ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: Podržavam amandmane Evropskog parlamenta o uvođenju sankcija Dodiku
Foto: EPA / Malton Dibra

Kriza u bosni i hercegovini

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: Podržavam amandmane Evropskog parlamenta o uvođenju sankcija Dodiku

Bosna i Hercegovina -

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entiteta Republika Srpska nazivaju secesionističkim i Evropski savet poziva da uvede sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

"Više od dve trećine poslanika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti RS kao neustavne i secesionističke. Jako je važno da su predstavnici gradjana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti medjunarodnu javnost", navodi Džaferović u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Dodik je odbacio dijalog u institucijama kao način rešavanja nesporazuma i okrenuo se unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Dajtonskog sporazuma.

"Svima je jasno da je Dodik pretnja miru. Pošto su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu", rekao je Džaferović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track