BIH NEĆE BITI NEUTRALNA PO PITANJU RATA U UKRAJINI? Dodik napustio sednicu Predsedništva: Ako pada Ustav pada i država!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

rat u ukrajini

BIH NEĆE BITI NEUTRALNA PO PITANJU RATA U UKRAJINI? Dodik napustio sednicu Predsedništva: Ako pada Ustav pada i država!

Bosna i Hercegovina -


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnju sednicu Predsjedništva BiH nakon što nije prihvaćen njegov predlog da se BiH izjasni kao neutralna o pitanju invazije Rusije na Ukrajinu.

On je na početku sednice zatražio izmenu dnevnog reda, ali predsedavajući i član Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prihvatili takav predlog.

Po napuštanju sednice Dodik se obratio novinarima naglašavajući da on poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao što poštuje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i bilo koje članice Ujedinjenih nacija i dodao da se neće svrstati na stranu niti Rusije niti Ukrajine.

Dodik je podsetio da je Predsedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsedništvo može da zauzme određene stavove.

"Sednica je prekinuta jer se radi o sistemskom kršenju Ustava BiH u smislu zauzimanja stavova na spoljnopolitičkom planu. Predsedništvo je jedino nadležno za ova pitanja, a ne Ministarstvo spoljnih poslova i to je podvala koja se nama nameće", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvesno kako će Predsedništvo BiH dalje nastaviti da radi.

Napominje da se odluka o stavu BiH spram rata u Ukrajini iz 2014. godine kada je Rusija aneksirala teritoriju Ukrajine - Krim ne može primeniti na sadašnju situaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost Donjecka i Luganska.

"Sada je situacija drugačija nego 2014. godine - tada nije bilo rata na teritoriji Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dela sveta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država", smatra Dodik.

Kurir.rs/Dnevni avaz/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja