LUKAČ: Dodik ima pravo na svoje stavove, ne meša se u rad policije!
Foto: Video prtscr / RTRS

povodom ubistva u prijedoru

LUKAČ: Dodik ima pravo na svoje stavove, ne meša se u rad policije!

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kao političar ima pravo na svoje mišljenje, ali da to ne znači da on odlučuje o radu policije Republike Srpske.

Komentarišući to što je Dodik dan ranije najavio veliku akciju povodom ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, Lukač je rekao da Dodik, kao politička ličnost na važnoj funkciji u BiH i lider najjače političke stranke u RS, ima pravo na svoje mišljenje.

Prema njegovim rečima, to ne znači da Dodikovo mišljenje utiče na rad policije, odnosno da se Dodik meša u rad policije i da naređuje šta treba da radi.

Lukač je još kazao da svaki građanin Republike Srpske ima pravo da podnese tužbu protiv policije, ako smatra da ga je policija telesno ugrozila, ali da za to mora imati dokaze.

Komentarišući najave da će više osoba iz Banjaluke, koje su 26. marta uhapšene, a potom isti dan puštene, u policijskoj akciji u okviru istrage ubistva policijskog službenika Radenka Bašića u Prijedoru, tužiti Policiju RS, Lukač je rekao da će policija proveriti da li su njeni pripadnici tokom te akcije radili u skladu sa zakonom.

"Sve i jedan policajac koji bude optužen za prekomernu upotrebu sile će se pojaviti na sudu i dati izjavu, a tužilaštvo i sudovi su tu da cene da li je bila opravdana upotreba sile", kazao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Govoreći o navodima da je u policiji u Prijedoru bilo osoba koje su odavale službene informacije kriminalcima, Lukač je rekao da nijedna policija na svetu nije imuna na tu pojavu, te da će Ministarstvo provesti opsežnu istragu širom Republike Srpske.

"Sve i jedan policajac za koga se dokaže da je bio u kontaktu sa bilo kojim kriminalcem, naročito ako je odavao određene podatke, biće procesuiran i izbačen iz Ministarstva", istakao je on.

Kurir.rs / Beta, Foto: Video prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track