AMBASADOR VELIKE BRITANIJE U BiH Metju Fild: Sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj nisu sankcije Republici Srpskoj i njenim građanima
Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Kršenje dejtonskog sporazuma

AMBASADOR VELIKE BRITANIJE U BiH Metju Fild: Sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj nisu sankcije Republici Srpskoj i njenim građanima

Bosna i Hercegovina -

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio da sankcije koje je njegova zemlja uvela srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović nisu sankcije RS niti njenim građanima.

Fild je u video poruci naveo da su sanckije Dodiku i Cvijanović uvedene "zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir BiH".

"Nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. To su sankcije za dve osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama. Nisu sankcije Republici Srpskoj niti njenim gradjanima", naveo je britanski ambasador.

Fild je naglasio da je ovo prvi put da se režim sankcija Velike Britanije koristi za BiH.

"Odluka je doneta posle pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija", istakao je ambasador Velike Britanije u BiH.

On je dalje ocenio da sankcije "nisu čarobni štapić niti rešenje problema", dodavši da današnja odluka treba da bude "deo šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posledica u BiH, kako za domaće, tako i za medjunarodne snage".

"Izabrani predstavnici moraju pažnju da usmere na rad za dobrobit gradjana i na to da obezbede podršku demokratskim institucijama, uključujući i održavanje izbora i primenu njihovih rezultata. Velika Britanija će nastaviti da podržava sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu BiH", zaključio je Fild.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja