VAŽNO ZA MIR I STABILNOST U BIH: Džaferović pozdravio Šmitovu odluku da poništi Zakon o nepokrentnoj imovini RS
Foto: EPA / Malton Dibra

Predsedavajući Predsedništva

VAŽNO ZA MIR I STABILNOST U BIH: Džaferović pozdravio Šmitovu odluku da poništi Zakon o nepokrentnoj imovini RS

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokrentnoj imovini Republike Srpske, navodeći da je Šmitova odluka važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u proteklih nekoliko meseci ozbiljno doveo u pitanje.

On je ocenio da su Zakon o nepokretnoj imovini RS, kao i, kako je rekao, druge neustavne odluke usmereni protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove primene.

"Da vlasti entiteta RS, sa Miloradom Dodikom na čelu, svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH, kao i značajnog dela političke javnosti u RS, koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze", naveo je Džaferović.

Kristijan Šmit
foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Prema njegovim rečima, Šmit je ovu odluku doneo u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Saveta za primenu mira i pratećim rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a, kojima su potvrđena "bonska ovlaštenja" Visokog predstavnika.

"Pozivam sve u BiH da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umesto pokušaja da jednostrano promene Dejton i rezultate njegove primene, zajedno pristupimo dijalogu, s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu, što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko distriktu", zaključio je Džaferović.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je danas doneo odluku kojom je proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Šmit je donošenjem ove odluke na osnovu "bonskih ovlaštenja" poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track