DODIK: Biću protiv produžetka mandata Eufora u BiH! Ne mogu da partoliraju oklopnim vozilima pored škola, vrtića i institucija
Foto: Youtube prtscr / RTRS

POSLE SASTANKA SA ESKOBAROM

DODIK: Biću protiv produžetka mandata Eufora u BiH! Ne mogu da partoliraju oklopnim vozilima pored škola, vrtića i institucija

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da neće podržati odluku da se mandat Euforu (Altea) u BiH produži i za sledeću godinu, jer je protiv toga da te snage patroliraju gradovima i oklopnim vozilima pored škola, vrtića i institucija.

"Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića... Protiv takve smo misije Altea. Eufor može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne može vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsedništva BiH", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu posle sastanka sa američkim zvaničnicima Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom.

On je naveo da je na sastanku članova Predsedništva sa BiH sa Eskobarom i Donfrid, osim o misiji Eufora razgovarano i o Visokom predstavniku u BiH.

"Njihova pozicija je da u BiH postoji Visoki predstavnik i da se nastavi vojno prisustvo Eufora u BiH", kazao je Dodik.

Ponovio je da RS ostaje pri stavu da Kristijan Šmit nema legitimitet da bi bio Visoki predstavnik u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

"Njegovi napori i odluke neće biti uvažene", rekao je Dodik.

On je odbacio tvrdnje da se Republika Srpska "bavi urušavanjem teritorijalnog integriteta BiH", dodavši da je za to da se opšti izbori održe u oktobu ove godine, kako je i planirano.

"Nemam ništa protiv, moja partija (SNSD) je spremna", kazao je Dodik.

Specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas je, zajedno s pomoćnicom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid, stigao u posetu Bosni i Hercegovini.

Dolazak u BiH je deo petodnevne posete regionu, a pre dolaska u Sarajevo američki zvaničnici boravili su u Beogradu i Prištini.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track