SRAMOTA U SARAJEVU! Preživeli iz Dobrovoljačke palili sveće na mestu napada, Zelene beretke: Tužba nepravda prema braniocima VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

bruka

SRAMOTA U SARAJEVU! Preživeli iz Dobrovoljačke palili sveće na mestu napada, Zelene beretke: Tužba nepravda prema braniocima VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Preživeli iz vojne kolone nekadašnje JNA koja se povlačila iz Sarajeva, i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske danas su položili u sveće i zapalili sveće na mestu tog napada u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici pre trideset godina.

Željko Pantelić, jedan od preživelih, rekao je novinarima da je "žalosno je što je do sada za stradanje pripadnika JNA u Sarajevu početkom optužnica podignuta samo za napad 3. maja", a ne i za ;period od 20. aprila do 23. maja, kada se desilo poslednje ubistvo u sarajevskoj Kasarni "Maršal Tito". "Mi živimo u nadi da će se podići optužnica i za te dogadjaje", kazao je Pantelić.

Milenko Perić koji je bio ranjen u napadu Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki" na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva, rekao je da je bio izvučen iz kamiona i da su mu pucali u noge. Potom je odveden u Centralni zatvor što "dovoljno govori o humanosti onih koji tvrde da su tog dana branili Sarajevo", rekao je Perić.

Ministar rada i boračke zaštite Republike Srpske, Duško Milunović, rekao je da je u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno devet vojnika JNA, a 26 ranjeno i kasnije je 206 zarobljeno i mučeno.

"Napadi na JNA su počeli u aprilu. Pamtimo da su u Hrasnom 20. aprila ubijena dva pripadnika JNA. Posle toga, 22. aprila, uhvatili su osmoricu pripadnika i pobili ih u Velikom parku i da pri tome niko nije odgovorao. Napade na JNA masovno su počeli vršiti pripadnici 'Zelenih beretki' i Patriotske lige", kazao je Milunović.

Pp njegovim rečima, 2. maja se desio se najveći broj ubistava, a 3. maja bilo je dogovoreno da se kolona mirno povuče iz Sarajeva.

Tužilaštvo BiH je pre nekoliko dana podiglo optužnicu protiv 11 članova političkog i vojnog ratnog rukovodstva u Sarajevu, ali samo u vezi sa napadom na kolonu JNA 3. maja u Dobrovoljčkoj ulici.

"Ohrabruje činjenica da je podignuta optužnica protiv 11 osoba, ali ostaje da se vidi kako će se to odvijati. Očekujem da pravda bude dostižna za sve", kazao je Milunović.

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jutros je služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

S druge stgrane, danas su pripadnici Udruženja "Zelene beretke" na mostu Drvenija odali poštu, kako su naveli, "svojim saborcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva" i pozvali Tužilaštvo BiH da "počne da radi svoj posao" i "procesuira zločince koji su držali grad pod opsadom i ubijali civile i decu".

Muhamed Švrakić, predsednik "Zelenih beretki" koje su bile paravojna formacija na početku rata u BiH, ocenio da se i posle 30 godina vidi "nepravda prema braniocima Sarajeva" jer je "Tužilastvo BiH pod pritiskom tužilaštva agresora Srbije pokrenulo postupak kažnjavanja navodnih zločina u ulici Dobrovoljačka".

Švrakić je dodao da postoje informacije da Tužilaštvo BiH namerava da istragu proširi i na zbivanja 2. maja 1992. godine što, kako je ocenio "znači da žele suditi ljudima koji su branili gole živote".

"To treba jednom zauvek prekinuti. Pozivamo sve stranke koje su patriotske i koje se zovu patriotskim snagama, da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste ratne zarobljenike", kazao je Švrakić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track