DODIK: Zločin u Dobrovoljačkoj je bio PUCANJ U MIR! Jasno je ko je želeo rat, a svet se pravio gluv i nem!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

30 godina od zločina

DODIK: Zločin u Dobrovoljačkoj je bio PUCANJ U MIR! Jasno je ko je želeo rat, a svet se pravio gluv i nem!

Bosna i Hercegovina -

Zločin nad nevino stradalim vojnicima i civilima koji su bili u službi bivše ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici bio je klasični zločin protiv mira i dokaz da je tadašnje muslimansko rukovodstvo želelo i izazvalo ratni sukob u BiH da bi ostvarili svoje maksimilističke zahteve i političke ciljeve, izjavio je Srni srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da su pucnji u nevine ljude, mlade vojnike koji su u koloni pokušali da napuste Sarajevo nakon postignutog dogovora, predstavljali pucnje u mir i slobodu, te potvrdili šta za muslimansko rukovodstvo znači dogovor i data reč - ništa.

"Ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ratni pokliči, pucnji i paljenja u Dobrovoljačkoj ulici, presretanje vozila ЈNA na Skenderiji, napad na Dom ЈNA i sve kasarne u Sarajevu, brutalno streljanje zarobljenih vojnika ЈNA u Velikom parku, Tuzlanska kolona... svi ti zločini počinjeni nad nevinim ljudima, nad mladošću. To su zločini protiv mira i pucanj u slobodu" naglasio je Dodik.

On je rekao da je razotkrivanje laži bivšeg i sadašnjeg muslimanskog rukovodstva o navodnoj srpskoj agresiji i agresiji bivše ЈNA na BiH ključni zadatak institucija Republike Srpske, te da se samo plasiranjem istine, argumentima i dokazima, kulturom sećanja i podsećanja na brojne zločine nad srpskim narodom jasno potvrđuje ko je želeo rat u BiH i ko se spremao i naoružavao za ratni sukob.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

"Tadašnje muslimansko rukovodstvo jasno je poručilo ne samo Srbima u BiH, već i celom svetu da ne žele mir u BiH i normalan život u ostatku tadašnje Јugoslavije, te da su spremni na sve. Želeli su rat i to su jasno pokazali, dok se taj isti svet pravio i nem i gluv i slep optužujući Srbe" naveo je srpski član Predsedništva BiH.

On je podsetio da uporno decenijsko odbijanje Tužilaštva BiH da procesuira odgovorne za ove zločine predstavlja više nego jasan dokaz da ta neustavna i nelegalna pravosudna institucija od dana kada je nametnuta odlukom visokog predstavnika predstavlja instrument muslimanske i politike dela međunarodne zajednice u BiH.

Za svakoga ko želi i hoće da vidi, rekao je Dodik za Srnu, jasna je uloga i odgovornost muslimanskog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva, osim za tužioce, kako domaće tako i strane, čiji je zadatak bio da zataškaju zločine i prebace navodnu odgovornost za izazivanje krvavog građanskog rata u BiH na Srbe.

"I danas, dve i po decenije nakon zločina setili su se da podignu optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj. Zašto sada!? Za pranje biografija!? Savest im sigurno nije proradila. To je krajnje licemeran i manipulatorski potez pravosuđa BiH. Naše poverenje u rad nametnutih pravosudnih institucija na nivou BiH davno je izgubljeno i ne može ga ništa vratiti, jer smo svedoci brojnih pristrasno vođenih i katastrofalno sramotnih presuđenih predmeta koji se tiču zločina nad Srbima" naglasio je Dodik.

On je naveo da dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija u BiH, nažalost, pokazuje da se preko optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH prema kojem je srpski narod isključivo odgovoran za sve, a muslimani navodne nevine žrtve.

"Uprkos svemu, kad-tad istina će izaći na videlo, a sarajevska Dobrovoljačka ulica ostaje zapisana kao mesto strašnog zlodela i večna sramota onih koji su to učinili, kao i onih koji ništa nisu uradili da zločinci i počinioci pravovremeno odgovaraju" zaključio je Dodik.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, po naredbi člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Dan ranije, 2. maja 1992. godine, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane napali su Dom ЈNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track