TRAGEDIJA OVE PORODICE OCRTAVA UŽAS RATA U BIH U Mostaru preminuo Zoran Laketa, pripadnik HVO, brat bio u Armiji BiH, otac u VRS!
Foto: Screenshot YT/ Radio Slobodna Evropa

TUHA

TRAGEDIJA OVE PORODICE OCRTAVA UŽAS RATA U BIH U Mostaru preminuo Zoran Laketa, pripadnik HVO, brat bio u Armiji BiH, otac u VRS!

Bosna i Hercegovina -

Sama vest da je Zoran Laketa preminuo u Mostaru u sredu u 55. godini života malo bi rekla nikome van grada na Neretvi. Zoran nije bio poznati fudbaler, muzičar, umetnik, pa čak ni političar, ali njegov život i sudbina su važni za simboliku i tragediju rata u Mostaru.

Naime, Zoran Laketa je rat proveo u Mostaru kao pripadnik HVO-a, njegov brat Goran borio se u redovima Armije BiH, a otac Ratko u redovima Vojske RS. Brat Goran je ubijen u avgustu 1993. od projektila HVO-a sa brda Hum.

"Da, ceo svet treba da zna moju priču. Moj brat je bio u Armiji BiH, ja sam bio u HVO-u, moj otac je mobilisan u Vojsku Republike Srpske. Da li sad da govorimo o domoljublju, domoljublju ili patriotizmu? to su naši ideali? Nisu bili“, rekao je Laketa, prenosi Buka.

Po logici stvari, Zoranova priča danas nije poznata celom svetu, ali bi bilo logično da je sazna u zavičaju i celom komšiluku. A pogotovo u Mostaru, da se takav rat nikada više neće ponoviti.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track