PRE 30 GODINA FORMIRANA JE VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: Tim povodom u Banjaluci održan svečani defile zastava VIDEO
Foto: screenshot Vojska Republike Srpske

jubilej

PRE 30 GODINA FORMIRANA JE VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: Tim povodom u Banjaluci održan svečani defile zastava VIDEO

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci se održava svečani defile zastava u okviru obeležavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka.

Defile je krenuo u 17.30 časova od Narodnog pozorišta Srpske, Ulicom kralja Petra Prvog Krađorđevića do Trga Krajine.

Od 18 časova na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja predviđen je bogat kulturno–umjetnički program u kojem će učestvovati etno-grupa "Trag" i Radničko-kulturno-umjetničko društvo "Pelagić", a u 19 časova obraćanje zvaničnika.

Obeležavanje će biti nastavljeno svečanom akademijom koja će od 20 časova biti održana u Kulturnom centru "Banski dvor".

Centralna manifestacija, povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja VRS i i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska, biće održana sutra u kasarni "Kozara" u Banjaluci, a prethodili su joj brojni sadržaji širom Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Kurir.rs/Glas Srpske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track