JASMILA ŽBANIĆ PODRŽALA SRĐANA PUHALA Utvrditi stvarni broj ubijene dece u Sarajevu tokom rata! Broj je manji od zvaničnog
Foto: Kurir Tv

građanski rat

JASMILA ŽBANIĆ PODRŽALA SRĐANA PUHALA Utvrditi stvarni broj ubijene dece u Sarajevu tokom rata! Broj je manji od zvaničnog

Bosna i Hercegovina -

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić podržala je analitičara iz Banjaluke Srdjana Puhala da se utvrdi stvarni broj dece ubijene tokom rata u Sarajevu, navodeći da i ona smatra da je broj ; manji od onog koji se zvanično predstavlja.

"Ja neću nuditi pare kao Srdjan Puhalo, jer smatram da kroz poreze sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica", napisala je Žbanić na svom Fejsbuk profilu.

Ona je istakla da su nadležne institucije "do sada imale priliku da objave svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mesto gde je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala".

"Napravljena je knjiga mrtvih, koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje dece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima", napisala je Žbanić.

Ona je istakla da je za nju "i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše".

Žbanić je dodala da ne vidi problem da javnost dobije spiskove na uvid, dodavši da je Puhalo "postavio odlično pitanje".

Priču o broju ubijene dece tokom opsade Sarajeva pokrenuo je politički analitičar i psiholog Srdjan Puhalo iz Banjaluke, koji je na svom Tviter profilu prozvao nadležne da "dokažu da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dete ili da prestanu koristiti taj broj".

Puhalova izjava izazvala je brojne reakcije, a stizale su mu i pretnje smrću, koje je Udruženje BH novinara žestoko osudilo.On je ponudio deset hiljada konvertibilnih maraka svakom onom ko objavi verodostojan spisak o ubijenoj deci u Sarajevu.

Puhalo je objavio tekst u kome se pozvao na podatke Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i medjunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prema kojem je su u Sarajevu ubijeno 524 dece, uz ogradu da su to preliminarni rezultati, koji se nisu menjali od 2010. godine.

Direktor Istraživačkog dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača je, naveo je Puhalo, imenom i prezimenom dokumentovao ubistvo 614 dece i 77 maloletnika, koji su stradali kao vojnici.

On se pozvao i na podatke Udruženja Muslimana za antigenocidne aktivnosti, koje je 1997. godine navelo da je u Sarajevu ubijeno 579 dece, dok je sarajevski magazin "Dani" u specijalnom prilogu 2008. godine predstavio spisak nastradalih Sarajlija, medju kojima se našlo 642 dece.

Na spomeniku deci ubijenoj u Sarajevu uklesano je 520 imena..

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track