DODIK TRAŽI OSTAVKU DŽAFEROVIĆA ZBOG KRŠENJA USTAVA Najavljuje i da će blokirati sve sankcije Rusiji
Foto: Youtube prtscr / RTRS

bih

DODIK TRAŽI OSTAVKU DŽAFEROVIĆA ZBOG KRŠENJA USTAVA Najavljuje i da će blokirati sve sankcije Rusiji

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik optužio je sadašnjeg predsedavajućeg državnog vrha Šefika Džaferovića da ruši ustavni poredak i najavio da će zbog toga tražiti njegovu smenu, ističući i da bošnjački političari nekritički podržavaju sankcije Rusiji, čemu se on odlučno protivi.

Dodik je ogorčen jer je Džaferović proše nedelje o stanju u BiH govorio pred Savetom bezbednosti UN kada je, između ostalog, upozorio na opasnost od secesionističke politike bosanskih Srba.

Zbog toga je Dodik na prvoj sednici Predsjedništva BiH koja je nakon toga održana u Sarajevu otvorio pitanje Džaferovićeve odgovornosti, uz tvrdnju da je istupao mimo svojih ovlašćenja i dezinformisao Savet bezbednosti iznoseći svoje "privatne stavove" u Njujorku, piše Hina.

Time je, kako tvrdi, Džaferović prekršio Ustav i Poslovnik o radu Predsedništva BiH zbog čega mora odmah da podnese ostavku.

"Ako to ne učini do sledeće sednice Predsjedništva, ja ću zatražiti pokretanje postupka njegove smene", rekao je Dodik novinarima.

Nije pojasnio kako to namerava da učini jer je, navode mediji, izbornim zakonom utvrđena samo situacija u kojoj Ustavni sud donosi odluku o privremenoj ili trajnoj nesposobnosti člana Predsedništva za obavljanje dužnosti.

Dodik tvrdi da je kršenje ustava i poslovnika postalo redovna praksa "bošnjačko-muslimanske politike" na svim nivoima vlasti i da je jedini cilj bošnjačkih političara "dodvoravanje Zapadu".

Optužio ih je da nekritički podržavaju sankcije protiv Rusije i dodao da se on lično odlučno protivi bilo kakvim kaznenim merama protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

Pohvalio se i da je ličnim zalaganjem sprečio da Predsedništvo BiH i Savet ministara kao kolektivna tela donesu bilo kakvu formalnu odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije.

"To će tako i ostati", poručio je Dodik.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track