MIRKO ŠAROVIĆ: BIH uvodi sankcije Rusiji "puzajućom metodom"!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

SDS

MIRKO ŠAROVIĆ: BIH uvodi sankcije Rusiji "puzajućom metodom"!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da Bosna i Hercegovina uvodi sankcije Rusiji "puzajućom metodom"."To se radi korak po korak, ne na Predsedništvu BiH ili Savetu ministara, već to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske", kazao je Šarović.

Prema njegovim rečima, članovi tih bh. delegacija na forumima Saveta Evrope i nekim drugim telima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji.

"Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se iščlanjuje iz raznih organizacija", naglasio je lider SDS-a, dodavši da je doneto na desetine takvih odluka, dekleracija i zaključaka.

"Ako je neko dao svoj glas za takvo nešto, onda on nije crpeo ono što je stav zvanične politike BiH, već je za takvo nešto dobio neku drugu instrukciju. Mora se utvrditi ko je i zašto to činio jer članovi delegacija nemaju pravo da nastupaju kao slobodni strelaci, već moraju zastupati stavove zvanične politike", istakao je Šarović.

On je dalje kazao da je činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, iz čega se izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Sa druge strane, dodao je, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik to negira.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

Ponovio je da je SDS principijelno protiv uvodjenja bilo kojih sankcija.

"Mi smo bili izloženi sankcijama i zašto bi ih priželjkivali bilo kome", istakao je Šarović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track