NATO NAJAVIO JAČANJE ODBRAMBENIH KAPACITETA U BIH Stoltenberg: Oružane snage jedna od najvažnijih multietničkih institucija!
Foto: EPA

poruka

NATO NAJAVIO JAČANJE ODBRAMBENIH KAPACITETA U BIH Stoltenberg: Oružane snage jedna od najvažnijih multietničkih institucija!

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina je poštovani partner NATO-a i snažno podržavamo vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim evroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sedištu NATO.

Stoltenberg je rekao da alijansa snažno podržava mir i stabilnost u BiH i širom zapadnog Balkana.

„Naš politički dijalog i praktična saradnja su važniji nego ikada, s obzirom na brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije u regionu. NATO će učiniti još više da stane uz naše partnere u cilju produbljivanja saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. To bi moglo da uključi novi paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti i jačanje naše saradnje u oblasti malokalibarskog i lakog naoružanja u borbi protiv terorizma, upravljanja krizama i sajber bezbednosti“, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da „intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i sprečavanju moguće buduće agresije”.

Sagovornici su razgovarali o ulozi NATO-a u operaciji Altea u BiH, a Stoltenberg je rekao da alijansa nastavlja da podržava ovu važnu operaciju Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u BiH i da su ključne za stabilnost BiH i da se moraju očuvati.

„Pozivam sve snage da zaustave retoriku podela i preduzmu konkretne mere za pomirenje“, rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track