LIZ TRAS STIGLA U SARAJEVO Održaće govor pred Oružanim snagama BiH! Pozvaće na veću podršku Ukrajini
Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Region

LIZ TRAS STIGLA U SARAJEVO Održaće govor pred Oružanim snagama BiH! Pozvaće na veću podršku Ukrajini

Bosna i Hercegovina -

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras (Lizz Truss) stigla je danas u posetu Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima i održati govor pred Oružanim snagama BiH.U svom govoru, kako je najavljeno, Tras će ohrabriti partnere iz BiH da nastave s podrškom Ukrajini, rečima "ne možemo sada skinuti nogu sa gasa".

U obraćanju Oružanim snagama BiH, ona će, kako se očekuje, pozvati saveznike na veću podršku Ukrajini, uključujući i isporuke više oružja i uvodjenje ciljanih sankcija.

Prema pisanju sarajevskih medija, britanska šefica diplomatije naglasiće da "svi moraju naučiti lekcije iz prošlosti" u suprotstavljanju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kako bi se obezbedilo da bude gubitnik u Ukrajini.

Tras će ugovoru pred Oružanim snagama BiH, dodaje se, naglasiti da "ne sme biti popuštanja pred ruskom agresijom".

"Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smemo dozvoliti da se odgodjeni i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi da bi se obezbedila pobeda Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija. Ne smijemo sada skinuti nogu sa gasa", navešće ona, pišu sarajevski mediji.

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije naglasiće i predanost svoje zemlje miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavljujući planove Velike Britanije s ciljem dubljeg bezbednosnog i ekonomskog partnesrtva sa BiH, uprkos, "secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše uticaj i destabiliziraju zemlju, četvrt veka posle jednog od najgorih sukoba u Evropi".

Budućnost Bosne i Hercegovine, prema njenim rečima, leži u suverenosti i samoopredeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Velike Britanije.

Tras će najaviti pokretanje 100 miliona dolara investicija na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem partnerske agende Britanskih medjunarodnih investicija.

Britanska šefica diplomatije će danas u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništvom BiH, ministarskom spoljnih poslova Biserom Turković, ministrom odbrane Sifetom Podžećem i Načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem.

Zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić odaće poštu deci ubijenoj tokom opsade Sarajeva.

Najavljen je i sastanak Trasove sa medjunarodnim partnerima, sa kojima će razgovarati o ulozi medjunarodne zajednice u očuvanju i promovisanju stabilne i prosperitetne BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track