NOVOROĐENČAD DOBILA SEPSU U PORODILIŠTU? Sumnja se na sterilizator, iz Bolnice Gradiška poručili: Imaju interhospitalnu infekciju
Foto: Shutterstock

rs

NOVOROĐENČAD DOBILA SEPSU U PORODILIŠTU? Sumnja se na sterilizator, iz Bolnice Gradiška poručili: Imaju interhospitalnu infekciju

Bosna i Hercegovina -

Četiri bebe, rođene 21. maja ove godine u Bolnici Gradiška, dobile su sepsu.

Ovu informaciju je potvrdio direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik, koji je rekao da su dve ili tri bebe zaražene sepsom upućene u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

"Pratimo situaciju. Kada se pojavio drugi slučaj, sastala se komisija za interhospitalnu infekciju i tražila je uzorke. Odmah je sve urađeno po protokolu, primenili smo sve mere, od uključivanja antiobiotika bebama, sterilizacije prostora, dezinfekcija. Nismo našli uzorak odakle je sve to krenulo", rekao je Dodik za ATV.

Beba koja je ostala u bolnici u Gradišci je u stabilnom stanju, rekao je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Porođajna sala je premeštena u drugu prostoriju, a Dodik kaže da to nije prvi slučaj.

Prema informacijama ATV, bebe su dobile sepsu jer sterilizator nije radio

Dodik je za Srpskainfo potom korigovao informacije koje su predeli mediji navevši da dve, a ne četiri bebe, rođene poslednjih dana u Bolnici Gradiška, imaju intehospitalnu infekciju.

To je potvrđeno nakon jučerašnjih laboratorijskih nalaza, rekao je on i dodao da su bebe upućene na daljnje lečenje u Klinički centar Banjaluka.

Nije tačno, naglasio je direktor Bolnice u izjavi za Srpskainfo, da sterilizator, kao što su objavili pojedini mediji, nije radio rekavši da su u ovoj ustanovi sve bolničke procedure ispoštovane.

"Moguće je, da je neka od porodilja imala infekciju koja se proširila ali to istražujemo. Sasvim sigurno, utvrdićemo izvor i uzroke. Sve drugo, u smislu bolničkih uslova i procedura u porodilištu, urađeno je u skladu sa medicinskim protokolima. Preduzeli smo sve mere, na vreme uključili antibiotike bebama koje smo potom prosledili na lečenje u KBC Banjaluka" rekao je direktor.

On je takođe rekao da je sadašnja situacija u porodilištu i na Odelu ginekologije redovna te da nema razloga za strah za buduće porodilje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track