DOK MOJA NOGA NE KROČI NA MAGLAJ, NE IDEM ODAVDE: Sa 15 godina dao je život za Republiku Srpsku, a saborcima je poručio OVO
Foto: Printscreen YouTube

mladi heroj

DOK MOJA NOGA NE KROČI NA MAGLAJ, NE IDEM ODAVDE: Sa 15 godina dao je život za Republiku Srpsku, a saborcima je poručio OVO

Bosna i Hercegovina -

Spomenko Gostić je rođen 15. avgusta 1978. godine u Doboju. Bio je najmlađi borac Vojske Republike Srpske koji se sa samo 14 godina pridružio ratu, a odlikovan je i Medaljom zasluga za narod.

Spomenko zbog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini nije ni stigao da završi osnovnu školu koju je pohađao u Maglaju. Vrlo mlad je ostao bez oca, a 1992. godine, početkom rata, živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići kod Maglaja.

Spomenko Gostić
Spomenko Gostićfoto: Printscreen YouTube

Selo je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Na početku rata, tačnije u aprilu umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane takozvane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde - govorio je Spomenko kada je dobio mogućnost da izađe iz ratnog užasa i svoj dečački život nastavi u Parizu.

1 / 5 Foto: Printscreen YouTube

Imao je 15 godina kada je dao život za Republiku Srpsku, a zauvek će se pamtiti njegove reči upućene saborcima uz koje je dočekao poslednje trenutke svog kratkog života. Na pitanje šta ima da im poruči hrabri dečak je rekao:

- Da se drže hrabro, da ne beže od linije, da se bore kako treba - kazao je heroj Spomenko.

Kao pripadnik Vojske RS, Spomenko Gostić je poginuo od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track