JELENA TRIVIĆ NA PROTESTU OPOZICIJE U BANJALUCI: Ja se neću povući, jer na to nemam pravo! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

PORUKA

JELENA TRIVIĆ NA PROTESTU OPOZICIJE U BANJALUCI: Ja se neću povući, jer na to nemam pravo! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Kandidat opozicije za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić (PDP) poručila je sa večerašnjeg protesta u Banjaluci da nikada neće priznati izborni poraz, zato što je ona stvarni pobednik na izborima 2. oktobra."Kradu 365 dana i onda u četiri godine bude jedan izborni dan i pokradu i njega. Ja se neću povući, jer na to nemam pravo. Nisam pokradena ja, pokradena je narodna volja, narod Republike Srpske", kazala je Trivić, obraćajući se hiljadama gradjana na banjalukom Trgu Krajine.

Njen govor pratilo je skandiranje okupljenih: "Pobeda, pobeda", "Mile, lopove"… Trivić je kazala da je večerašnji protest početak dugotrajnog procesa borbe za dokazivanje da je vlast "pokrala izbore", najavivši nova okupljanja i razne demokratske vidove brobe protiv režima u RS.

Gradjanima su se obratili i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, visoki funkcioneri Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević i Milan Radović, gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović.

Svi oni su istakli da opozicija neće pristati na izborne prevare i kradju glasova, kao i da će se nastaviti da se bori svim demokratskim sredstvima, gradjanskom neposlušnošću, blokadom saobraćajnica… sve dok se ne utvrdi potpuna istina o tome kao su zaista glasali gradjani RS na izborima 2. oktobra.

Najavljeno je da bi opozicija mogla da organizuje i proteste pred institucijama u Sarajevu, nadležnim za obezbedjenje slobodnih i poštenih izbora.

Gradjani, predvodjeni opozicionim političarima, prvo su se okupili u parku "Mladen Stojanović", a potom su krenuli u mirnu šetnju do Trga Krajine.

Na čelu kolone opozicioni lideri nosili su traku na kojoj je ispisano: "Nećemo dozvoliti izbornu krađu".

Gradjani su usput su skandidarli: "Mile, lopove", "Mile, odlazi", "Crvena bando odlazi" i nosili su zastave RS i transparente na kojima je ispisano: "Jelena predsednica", ; "Pokrali ste izbore", ; "Stop kradji"...

Na protestu su, koji je okončan nešto pre 20 časova, osim Banjalučana, bili i gradjani ;iz Doboja, Bijeljine, Zvornika, Gacka, Trebinja, Mrkonjić Grada i ostalih delova RS.

Policija je tokom dana nakratko zaustavljala autobuse sa pristalicama opozicije.

Lider PDP-a Branislav Borenović se zahvalio policiji što je istrpela sve pritiske iz vrha vlasti i dozvolila skup opozicije.

Opozicione stranke tvrde da su na izborima u nedelju pokradeni za najmanje 60 hiljada glasova, navodeći da neće prihvatiti izbornu kradju i prekrajanje volje naroda.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja