Najnovije vesti

SAGA SA IZBORIMA SE NASTAVLJA Centralna izborna komisija BiH: Biračkim odborima je bilo bitnije da pre obaveste stranke nego nas!
Foto: Shutterstock

Konferencija za novinare

SAGA SA IZBORIMA SE NASTAVLJA Centralna izborna komisija BiH: Biračkim odborima je bilo bitnije da pre obaveste stranke nego nas!

Bosna i Hercegovina

Centralna izborna komisija održala je konferenciju za medije peti dan nakon izbora te su se osvrnuli na probleme s kojima se suočavaju tokom procesa prebrojavanja glasova.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović na početku obraćanja osvrnuo se na probleme s biračkim odborima širom BiH.

"Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 posto biračkih mjesta, CIK je bio sprečen da u javnostu u roku od 24 sata prezentuje izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mesta za pojedine organe vlasti. Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na opštinske izborne komisije. Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, opštinska izborna komisija utvrđuje objedinjene glasove za organe svih nivoa vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mesta", rekao je Arnautović.

Također, pojasnio je kako su prekršeni i dodatni rokovi.

"Pravilnik propisuje da ukoliko opštinska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, da podnosi zahtev CIK-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova. Taj rok je do srede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe opštinskim komisijama o otvaranju vreća iz više od 60 općina za različite nivoe vlasti. Rok za izvršenje je istekao u sredu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 općinskih komisija", pojasnio je predsednik CIK-a.

Naglasio je kako su zahtjevi ponovno upućeni za 11 biračkih odbora.

"Jučer smo prema 11 opštinskih komisija uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mesta pa čak i sa onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u CIK-u. Glavni kontrolor rezultata će sačiniti izvještaj za koja biračka mjesta će biti neophodno otvarati vreće i utvrditi rezultate", ističe Arnautović.

Osvrnuo se i na greške koje su se događale na izbornim mestima.

"Pogrešno je pakovan materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka što je nemoguće. Kao nikad pre, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izveštavaju stranke, a ne općinsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju", mišljenja je Arnautović.

Na kraju, predsednik CIK-a se osvrnuo i apelovao na parlament da donese odluke koje će prije svega tehnološki unaprijediti proces glasanja.

"Oni koji nas kritikuju, mi nismo parlament i ne donosimo zakone. Ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke parlamenta. Mi u ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor. Kada objedinimo rezultate, tada CIK donosi odluku o objavljivanju izbornih rezultata na koju će biti dozvoljeno uložiti žalbu u roku dva dana od donošenja odluke", rekao je predsednik CIK-a.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track