Najnovije vesti

TRIVIĆ O IZBORIMA U RS: Neću da priznam krađu i mafiju, neću se povući iz ovoga!
Foto: Beta/Miloš Miškov

TRIVIĆ O IZBORIMA U RS: Neću da priznam krađu i mafiju, neću se povući iz ovoga!

Bosna i Hercegovina

Kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske (RS) Jelena Trivić izjavila je danas da neće priznati "krađu, pljačku i mafiju" na nedavnim izborima u RS.

Ona je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru ocenila da "mnogo toga" upućuje da je postojala organizovana namera prekrajanja izborne volje što je, kako je navela, krivično delo.

"Ovo nije stvar samo izbora već da li će Republika Srpska napokon biti pravna država ili će ostati mafijaška jer su izbori pokradeni i 2014. i 2018. godine. Ne bi mi bio problem da priznam poraz na poštenim izborima, ali krađu, mafiju, pljačku, neću da priznam i neću se povući iz ovoga", rekla je potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP).

Dodala je da očekuje da će tužilaštva i po službenoj dužnosti pokrenuti istrage o dešavanjima na izborima 2. oktobra.

"Mi smo odmah počeli da prikupljamo pravnu dokumentaciju prema CIK i tužilaštvima jer ako se na dan izbora desi ogromna pljačka, šta onda da očekujete ostalim danima? Kako da imamo bolje zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju? Zato smo ušli u ovaj proces odlučni da jednom tome kažemo dosta", kazala je Trivić.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Borislav Borenović ocenio je da se u RS dogodila "brutalna izborna krađa" i da je u izbornoj noći došlo do prekrajanja izborne volje više od 65.000 građana što je kako je rekao, više od 10 odsto izašlih na glasanje.

"Postoje stotine primera prekrajanja izborne volje građana od strane vlasti i prvog čoveka SNSD Milorada Dodika. Uglavnom su poništavani listići sa glasovima za Jelenu Trivić, a skoro 10.000 glasova je dopisano nekim nepoznatim kandidatima", kazao je Borenović.

Podsetio je da je opozicija podnela brojne prigovore opštinskim i gradskim izbornim komisijama, kao i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) sa zahtevom da se ponovo prebroje glasovi na izborima za predsednika RS.

"Uz sve te izborne krađe ne mogu da naprave nešto što je nedostižno jer rezultati koje je prezentovao CIK govore da je Dodik osvojio 48 a Jelena Trivić 44 odsto glasova. Mislim da će to biti dostižno posle novog prebrojavanja glasova", kazao je predsednik PDP.

Borenović je dodao da su u Beograd došli kako bi se obratili javnosti u Srbiji a ne kako bi se sastali sa rukovodstvom Srbije.

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović ocenio je da je po zatvaranju biračkih mesta i početku brojanja glasova došlo do "grubog kršenja izbornog procesa".

"Tokom noći je prekinuta komunikacija s biračkim odborima koji zbog načina izbora, uglavnom pripadaju vladajućoj koaliciji. Pre prekida je Jelena Trivić vodila sa 14.000-15.000 glasova. Do jutra nismo imali rezultate sa terena. Gradske i opštinske izborne komisije su bile dužne da saopštavaju preliminarne rezultate tokom večeri, a nisu imale nijednu sednicu", kazao je Radović.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track