Najnovije vesti

ZAUSTAVITE TEROR NAD KARADŽIĆEM U BRITANIJI! DODIK POSLAO PISMO U HAG: Ne postoji nijedan razlog da mu se uskraćuju ljudska prava!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

obratio se Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove

ZAUSTAVITE TEROR NAD KARADŽIĆEM U BRITANIJI! DODIK POSLAO PISMO U HAG: Ne postoji nijedan razlog da mu se uskraćuju ljudska prava!

Bosna i Hercegovina

Srpki član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod vlade Velike Britanije da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na ostrvu Vajt.

Dodik je istakao da ne postoji nijedan uverljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću i da mu uskraćuju elementarna ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama i praksom takozvane Nelson Mandela rezolucije.

U pismu upućenom predsedniku Mehanizma Grasieli Gati Santana, srpski član Predsedništva je ocenio da je njena dužnost da se, u ime Mehanizma kojim predsedava, u zatvor na ostrvu Vajt odmah pošalje nezavisna komisija čiji bi članovi lično proverili u kakvim uslovima Radovan Karadžić služi kaznu i direktno s njim razgovarali.

0420799481, Radovan Karadžić
foto: Peter Dejong / AFP / Profimedia

On je naveo da je siguran da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti.

- Na osnovu direktnog uvida i razgovora sa Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smeštaju u zatvor na ostrvu Vajt i uputi ga u neki od zatvora u Evropi gde se neće kršiti osnovna ljudska prava - istakao je Dodik u pismu, prenosi RTRS.

Dodik je izrazio uverenje da će predsednik Mehanizma Santana sa dužnom pažnjom razmotriti njegovo pismo i najbrže moguće preduzeti aktivnosti koje je predložio.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

U pismu, u kojem se ističe da su Karadžiću uskraćena čak i prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu, sa pratećim „Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva“, oni tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja