STRANCI PLAĆALI DA IZ SNAJPERA UBIJAJU U SARAJEVU?! Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu nakon navoda o jezivim zločinima tokom rata
Foto: Profimedia

užas

STRANCI PLAĆALI DA IZ SNAJPERA UBIJAJU U SARAJEVU?! Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu nakon navoda o jezivim zločinima tokom rata

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine započelo je istragu o navodima da su tokom rata od 1992. do 1995. godine u BiH organizovano dolazile osobe koje su bile spremne da plate samo da bi iz snajperskih pušaka pucale na građane Sarajeva, koji je bilo pod opsadom, a pri tome su im posebna meta bila deca.

Užasavajuće tvrdnje takve vrste iznesene su u dokumentarnom filmu "Sarajevo safari" slovenskog autora Mirana Zupaniča koji je prvi put prikazan na festivalu dokumentaraca ranije ove godine.

Nakon prvog prikazivanja filma gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnela je krivičnu prijavu zbog ratnih zločina protiv nepoznatih počinitelja za koje se pretpostavlja da su tokom rata iz razonode ubijali Sarajlije.

Gradonačelnica Karić je u utorak na Tviteru objavila kako je na njenu adresu stiglo obaveštenje iz državnog tužilaštva koje ju je obavestilo da je određen tužilac koji će u saradnji sa policijskim agencijama ispitati navode iz prijave.

- Nakon donošenja odluke tužilaštva bićete pismeno obavešteni - stoji u dopisu Tužilaštva BiH.

Benjamina Karić je u septembru podnela krivičnu prijavu, a tada je objasnila kako je to smatrala svojom ljudskom obavezom.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track