KO VIŠE PIJE: Muškarci u Bosni i Hercegovini konzumiraju alkohol četiri puta više od žena!
Foto: Kurir Televizija

65. meto na svetskoj listi

KO VIŠE PIJE: Muškarci u Bosni i Hercegovini konzumiraju alkohol četiri puta više od žena!

Bosna i Hercegovina -

Stranica World Population Review objavila je podatke o prosečnoj konzumaciji alkohola u svetu što varira u zavisnosti od zakona, kulture i drugih karakteristika svake zemlje. Bosna i Hercegovina nalazi se na 65. mestu.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je zabeležila potrošnju alkohola u svakoj zemlji u litrima čistog alkohola za sva piva, vina, žestoka pića i druga alkoholna pića.

Prema podacima WHO, građani Češke konzumirali su najviše alkohola po glavi stanovnika u 2019. godini, a pojedinci su konzumirali oko 14,26 litara čistog alkohola. Slede Letonija i Moldavija sa 13,19 i 12,85. Na četvrtom mestu nalazi se Nemačka gdje se prosečno konzumira 12,79 litara alkohola, a sledi je Litvanija sa 12.78 litara.

U većini zemalja, muškarci u prosjeku piju najmanje tri puta više alkohola od žena. Na primer, kombinovani prosek u Češkoj je 14,6 litara, ali prosečni prosek prema polu je 6,9 ​​litara za žene i 22,0 litara za muškarce.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu iznose 7.81 litra po glavi stanovnika godišnje što je stavlja na 65. mesto u svijetu. Prema toj statistici, muškarci u BiH piju 12.95 litara, a žene 2.96 litara.

Ispred BiH je nekoliko zemalja regiona i to Crna Gora, Slovenija, Srbija i Hrvatska.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track