ŽELJKO KOMŠIĆ: Spoljnopolitički prioritet BiH je članstvo u NATO, EU je na drugom mestu!
Foto: Printscreen/YouTube

preuzimanje dužnosti

ŽELJKO KOMŠIĆ: Spoljnopolitički prioritet BiH je članstvo u NATO, EU je na drugom mestu!

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je posle ponovnog preuzimanja te dužnosti da će njegov prioritet ostati članstvo BiH u NATO, dok će EU, zbog ignorisanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, biti na drugom mestu.

Komšić je kazao da je na polaganju zakletve pre četiri godine istakao da neće propustiti da se aktiviranjem Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) odblokira proces NATO integracija, dodavši da je ta prilika iskorištena i da će se nastaviti aktivnosti da bi BiH postala članica ovog vojnog saveza.

"Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni je spoljnopolitički prioritet", naglasio je on.Prema negovim rečima, "rušenje primene 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU, kao i grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava prete da od evropskog puta BiH napravi sekundarni spoljnopolitički prioritet zemlje".

Komšić je najavio da će koristiti sve, Ustavnom predvidjene mehanizme, da perspektiva članstva BiH u Evropskoj uniji ne bude trajno uništena, dodavši da su ustavne promene u BiH uslov za ispunjavanje prioritete iz Mišljenja Evropske Komisije.

Dodao je da BiH u institucijama UN-a ali i ostalim medjunarodnim organizacijama neće zauzimati neutralan stav.

"Za naše susede imam samo jednu ali jednostavnu poruku. Poštovati ćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet. BiH nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj", naglasio je Komšić.

Novoizabrani članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD), Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF) danas su u Sarajevu položili svečanu zakletvu i preuzeli dužnost kolektivnog šefa države.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track